Ген. Мутафчийски, подведоха ли ви, за да ни накарате да се мразим?Георги Анадолов

Здравейте приятели и съграждани,

Думи като коронавирус, карантина, извънредни мерки, та дори и "краят на света", се превърнаха в едни от най-масово използваните слова през последните два месеца. От всякъде сме залети с противоречаща си информация, мнения, цифри, становища, а хората са още по-объркани и уплашени.

На базата на това което се случва в страната ни, едно предаване от италианската телевизия на 19 Март 2020, включващо интервю с водещия световен нанопатолог, проф. Монтанари, привлече вниманието ми, провокирайки въпроси, които вече бяха започнали да се зараждат в мен.

Всъщност, аз съм провокиран от два основни въпроса, на които не спирам да търся отговор.

Единия е какво е това с което света се сблъсква, а другия дали някой успя да се възползва много умело от застигналата ни ситуация.

Като малък много обичах да гледам Чарли Чаплин. Сещам се за Стъкларя и хлапето което минаваше да чупи прозорците преди него, за да може той (Чарли Чаплин) после след него да събира парите на хората. Тогава тези филмчета бяха черно бели, неми и много забавни. Но не знаех, че като порасна може би ще ги гледам цветни, с говор и хич няма да ми е така забавно.

Сега искам да ви дам един пример с нещо което стана много актуално последните седмици. Ако аз съм собственик на куче и се разхождам с него в парка, където има разпръсната развалена и опасна за него храна. Аз виждам, как други собственици (господари), казват на кучетата си да не се отделят от пътеката и те ги слушат. Аз знам, че моето е малко диво и не е от най-послушните, то ми го е показвало стотици пъти това и аз не веднъж съм го укорявал за което. Но въпреки това, аз му казвам, че е за негово добро и го оставям само да се пази и решава къде да ходи? И логично то се натравя с храната.

Кажете ми сега кой е виновен? Стопанина, от който се очаква да взема решения на база собственото му куче, а не на другите и това което му се иска? Или кучето, което постъпи така, както винаги си е постъпвало?

Не е ли малко лицемерно аз после да се изпъча пред него и да му държа реч, колко е безотговорно и как аз съм разочарован от него? Как то трябва да се срамува! И то се срамува. 

Ето такава мисъл се върти в моята глава, когато знам, че 30 години от всякъде управляващи и управлявани се оплакват, че българина не обичал да спазва правила.

Как тогава някой реши, че това ще се промени за една нощ? Да, навярно отговора е, че пред голямата заплаха която ни грози това е трябвало да се случи. Съгласен съм, но този народ с неговите характерни черти ще повярва ли? Това можеше да го приеме и очаква всеки, но не и човек учил Психология.

А между тези които предлагат мерки и вземат решенията, има генерали. Господа Генерали, в армията се учи психология!!!

А не се ли постигна така поредното разделение в народа ни и създадоха условия за насаждане на вътрешна омраза един към друг? Тя вече е голяма! За какво сплотяване вече може да се говори срещу общия враг- вируса?

И защо аз трябва да спазвам мерки заради възрастните, които видиш ли се онези „лошите по улиците“. Нима ние им дадохме много опции? Майка ми и баща ми, всеки месец трябва да отидат при Личния лекар за да си заверят книжките за лекарства, после до аптеката за да си ги купят. Това да не би да е работа за 5 мин? Трябва да си вземат пенсията, да платят сметките, да си купят храна и то само толкова колкото годините им позволяват да носят (утре пак) и не ми казвайте да го направели онлайн!!! Една голяма част от тези възрастни все още трудно боравят с мобилен телефон, а камо ли да влизали в някакви приложения.

Но ето, ние вече мразим старите! Същите заради които ми казаха от телевизора, че трябвало да се засрамя. Същите които, след  30 години преход и много говорене от телевизора, много мерки и закони, останаха без деца покрай тях които сега да им подадат ръка. Защото те и децата са „предатели“ и избягали към големите градове и в чужбина. Така за кеф. Тя политическата класа няма никаква вина за това и сега ние сме виновни.

Глоби от по 5000 лв при пенсии от 200-300 лв? Вие за кого ги приготвихте? Депутати ли ще санкционирате?

Мои приятели ми дават за пример ген. Георги Вазов, как при обсадата на Одрин поради бързото разпространение на холера е наредил всички да пият преварена вода, а нарушителите да бъдат разстрелвани. И това било същото като глобите наложени за не носене на маска.

Аз обаче намирам две съществени разлики и повярвайте ми, между тях не е проявеното снизхождението на сега управляващите, че замениха смъртната присъда с някакви си 5000 лв, (то за някой хора двете неща са равносилни).

Отговора на първото различие се крие във второто. Генерал Георги Вазов се е ползвал с легитимност и не на база официални закони и актове, а на база обществено одобрение. За последните 30 години българския народ беше тотално отказан да гласува. Избираме правителства с по 30%, при ниска активност. Избраното 'мнозинство" отразява симпатиите на една малка група от обществото. То може да е мнозинство в Парламента, но е малцинство сред народа.
И тук идва второто различие: генерал Георги Вазов не е продавал преварена вода. На войниците им е била подсигурена и не се е налагало да си я купуват. Ако хванатия в нарушение бъде наказан (убит), то в джоба на Щаба (държавата) не влизат никакви пари и това. Това, че самия ген. Вазов ще бъде ощетен е достатъчно показателно за войниците, колко е важно това решение за да си позволят главнокомандващите да си нанесат лична вреда с изпълнение на наказание.

Както казах, днешните цветни епизоди на Чарли Чаплин, изобщо не са весели и на нас не ни се смее от тях.

Но тук има и още един филм, аз го помня като една много интересна приказка, на която също много съм се смял: Дрехите на царя!

Дали и тя не оживява в един ужасяващ сюжет? Дали Царя не е гол?

Страх ме е да го изговоря на глас дори, за това ще публикувам преведено едночасовото предаване и нека всеки сам си зададе въпросите, които от два месеца са неудобни в Европа.

Вируса е тук, може би това е единственото сигурни нещо, но защо здравните системи са източени и превърнати в агонизиращи машини, които нямат силите да срещнат дори и първата вълна от появила се зараза? А какво става когато бройката е по-голяма, както сега в някой точки на света? Колко респиратора има в болниците, а в тези в по-малките населени места?  И хубаво е да ни казват, че сега "заради нас" ставало така, но не ние управлявахме страната, докато се разбиваше здравната система.

Стефано Монтанари- Ние сме изправени пред една огромна измама (CoVID19)

"Сега всичко е затворено, с изключение на борсата. Тя беше паднала почти до дъното. Само борсата работи и милионерите могат да купуват лакоми предприятия на много ниски цени. И когато бъде подаден сигнал за приключване на „операцията“, те изведнъж ще се окажат собственици на огромни богатства. Милионерите ще станат милиардери, богатите ще станат супер богати, а средната класа ще стане бедна класа.

Смятам, че всичко беше устроено заради това. И в името на бъдещите милиарди печалба от уж прекрасна ваксина. От вирус, от който не може да има имунитет и следователно не може да има ваксина."