Вярват ли американците в новините за #CoVID19


Според ново проучване американците са разделени дали да вярват на новинарските емисии с информация относно епидемията от коронавирус.

В съвместно проучване, проведено от NPR, PBS NewsHour и Marist, 47 процента от възрастните в САЩ отговарят с „не много“ или „изобщо не“, на въпроса колко се доверяват на новинарските медии с информация за коронавирус.

Тази анкета включва и въпроси, колко американците се доверяват на президента Доналд Тръмп, като 60 процента отговарят, че не му вярват на информацията за коронавирус и на експертите в областта на общественото здравеопазване, а 13 процента казват, че имат малко доверие.

Не е изненада, че възгледите на американците за медиите са разделени по партийна линия. При демократите само 33 процента казват, че имат малко доверие в медиите. Републиканците обаче отговарят със значителни 60 процента за липсата им на доверие в новинарските медии, обработващи информацията за коронавирус. При независимите се наблюдава еднакво висок скептицизъм от 47 процента.

Демократите и републиканците сочат с пръст към медиите, след като епидемията от коронавирус започна да достига до САЩ. Някои републиканци смятат, че либерално симпатизиращите медии надуват епидемията пропорционално, за да навредят на президентството и икономиката, докато някои демократи от своя страна смятат, че консервативно настроените кръгове, застрашават живота на американците, като не приема сериозно опасността.Източник на материала: www.statista.com
Изготвил: Георги Анадолов