Върнала се от Шотландия: Посрещнаха ни хора в костюми, беше като във филм


25-годишната Таня Стоилова живее и работи от 5 години в Шотландия. Тя и сестра й Деница, която следва и работи също в Шотландия, се прибраха в Браниполе в неделя. Двете момичета нямат симптоми, чувстват се здрави, но трябва да останат 14 дни изолирани, каквито са изискванията на Националния щаб за всеки един завърнал се от чужбина заради пандемията от Covid-19. В момента обитават втория етаж от семейната къща. На първия, при баба им и дядо им, временно са се преместили родителите на двете момичета. 

 

- Таня, как се чувствате вече втори ден в изолация?

- Първия ден, като пристигнахме, спахме, тъй като прекарахме почти 12 часа по летища и път. Сега запълваме времето си с различни неща - чуваме се по телефона с приятели, гледаме филми. Сестра ми използва времето, за да си подготви тестовете за университета. Малко ни е скучно, но трябва да сме отговорни най-вече заради близките ни. Чувстваме се малко като кученца, защото баба ни готви долу, поставя всичко в пластмасови чинийки и след това ни се оставя пред вратата. Пита ни по телефона дали ни харесва, изпращаме си снимки. 

- Лесно ли организирахте прибирането си от Шотландия? 

- Първо решихме да пътуваме на 28 март и си взехме билети, но когато проверихме на следващия ден, се оказа, че полетът е отложен. Така трябваше да се приберем много по-скоро, а билетът бе доста по-скъп. Оказа се, че за 4 дни трябваше да съберем целия багаж, да го оставим при приятел, да платим квартирата и да уведомим работодателя си.

- Защо решихте да се приберете в България?

-  Да, можехме да останем там, но решихме, че в такъв момент най-важно е да си до семейството. А и преценихме, че ако се наложи там да спрем работа, ще сме затруднени с плащането на сметките.

-  Страхувате ли се, че може да се заразите тук?

- Малко скептично погледнахме на нещата, когато нашите ни предупредиха, че трябва да носим маски, ръкавици, тъй като

положението в Шотландия не изглеждаше толкова страшно.

При пристигането на летището в България видяхме хора с костюми, почувствахме се сякаш сме в някакъв филм. Много странно, мериха ни температурата. Самото чакане на летището също ми се стори странно, защото използваха лист и хартия, за да вземат данните на пристигащите. Ако мислеха малко повече за разпространението на заразата, биха им дали лаптоп или нещо друго, за да се забърза самата процедура. Излязохме от летището и стана ясно, че ние със сестра ми ще пътуваме в една кола, а леля ми и баща ми в друга. Това също малко ни смути, но го направихме. Бяха ни предупредили, че по пътя може да има постове. И на един от тях наистина ни спряха. Обяснихме им, че се връщаме от Шотландия, казаха ни да се прибираме и да спазваме карантината. Когато стигнахме пред къщата,

трябваше да паркираме колата по определен начин, да я оставим с отворени врати

и след нас да я дезинфекцират. Не трябваше да пипаме нищо, много бързо да минем през стълбището на къщата и да се изолираме на втория етаж. Разбира се, там ни чакаше всичко - масата, вечерята, но не можахме да прегърнем близките си, да почувстваме топлотата на семейството. Всички вкъщи ни се радваха от прозореца на първия етаж, като ни махаха, докато пренасяхме багажа. Може да е смешно, но се почувствахме малко като бацили! (Смее се).

- Какви мерки вземат в Шотландия?

- По мои наблюдения заболелите на ден там бяха около 50, преди да тръгнем, бяха някъде около 400 души. В началото социалните контакти не бяха ограничени. Тъй като в Шотландия имат повече болници и ресурс, те говориха повече за изграждане на имунитет. От разговорите с местните ми стана ясно, че целта е да се изгради имунитет у населението, защото ако един ден се върне този вирус обратно, няма да удари местните толкова силно. Но не знам дали това е правилен подход. Ако сравняваме двете държави, смятам, че

България е взела точното решение заради ресурсите, с които разполага.

Аз работя във фирма за отдаване на коли под наем, бяхме инструктирани да дезинфекцираме колите след всеки клиент, преди да я предоставим на друг. Трябваше да почистваме таблетите си със специални кърпички, да си мием ръцете след всеки клиент и да спазваме разстояние. 

- Кое е първото нещо, което ще направите след изолацията от 14 дни?

- Ще сляза долу и ще гушна баба и дядо, леля, татко. Искам вечеря, на която цялото семейство да сме около масата и да си говорим. За момента нямаме симптоми, чувстваме се здрави. Ако се наложи, след карантината ще си направим тест, ще попитаме какво трябва да направим и ще спазим всички изисквания. Ако се налага, ще останем и още под карантина след изтичането на тези 14 дни. 

 Източник: https://www.marica.bg/samo-v-marica/intervyuta/25-godishnata-tanq-za-zavrshaneto-ot-shotlandiq-posreshnaha-ni-nqkakvi-hora-v-kostyumi-beshe-kato-vv-film

Изготвил: Маринела Стаменова