Възобновяват се всички полети до Великобритания и Северна Ирландия


Със заповед на директора на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) Станимир Лешев на 28ми април, отпадна забраната за полети между България и Великобритания и Северна Ирландия.

Ще бъдат уведомени всички въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за Общността за извършване на превоз на пътници, товари и поща, които извършват полети до България. Също така ще бъдат уведомени и летищата на територията на страната.

Забраната за полети от и до Обединеното кралство дойде на 16 април, когато ниско бюджетният авиопревозвач Wizz Air планираше да поднови полетите си между Варна и Лондон. Вместо това, бе наложена забрана на всички компании да летят от и до Острова.

След недоволство от властите във Варна националният оперативен щаб поиска компанията да не лети, а въздухоплавателната администрация същия ден наложи забрана за всякакви полети до Острова, включително и от София, които преди това се изпълняваха.

От днес вече е разрешено да се лети до всички български летища.

Преди забраната последно полети се изпълняваха и от "България ер" от някои точки в Европа. По-рано тази седмица "Уиз ер" съобщи, че е в готовност да възобнови полетите, но ще се съобрази с ограниченията в отделните държави, включително и България. Тогава Посолството на България в Лондон заяви по този повод, че подготвяните хуманитарни полети няма да се състоят.

След решението на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, да смъкне ограниченията върху полетите за Великобритания и Северна Ирландия, от посолството на България в Лондон съветват гражданите, чиито полети предстоят или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните авиопревозвачи.