Възможно ли CoVID-19 да е супервируса създаден през 2015 в Китай?


В Италия в началото на този месец, се разрази огромен скандал, предизвикан от едно разследване на телевизионното предаване "Леонардо", излъчено през 2015 година по националната телевизия RAI 3.
Тогава никой не обърна достатъчно внимание на въпросите, които те зададоха и предупрежденията, които отправиха. Но само 5 години по-късно, засегнатата тема стана не просто актуална, а се превърна в основна за всички италианци, всявайки страх и ужас в цялото население.

Какво породи този неимоверен интерес и изтръскването на това предаване от нафталина, предизвиквайки политически скандал и стигайки чак до парламента, налагайки се самия Министър председател на Италия, Джузепе Конте да успокоява народа?

Разбира се, става въпрос за много чувствителна за италианците тема в момента, а именно - CoVID-19!

В свой пост от 25ти март в Twitter, бившия министър на вътрешните работи и вицепремиер на Италия, Матео Салвини, заявява:

"Не е за вярване!!! От предаването "Леонардо" от 16.11.2015 за белодробен супервирус, коронавирус, създаден от китайците с прилепи и мишки, изключително застрашителен за човека." подавайки и линк където то да бъде гледано.

 

 

До какво в същност се натъкват журналистите от "Леонардо" преди 5 години?

При експеримент, проведен в Китай, китайски учени успяват да създадат химера, модифициран организъм чрез присаждане на повърхностния протеин на коронавирус от прилепи, във вирус, причиняващ Сарс (остра белодробна инфекция,) въпреки че е в не летална форма при мишки, се подозира, че протеинът може да направи хибрида подходящ за заразяване на хора и експериментът го потвърждава.

Именно тази молекула, наречена SHCO14, позволява на коронавирусът да се прикрепи към нашите дихателни клетки, задействайки синдрома. Освен това, според изследователите, организмът, оригиналния и още повече модифицирания, може да зарази човек директно от прилепи, без да преминава през междинен вид като мишката. Предположения които започнаха да се чуват и за CoVID-19.

Точно и тези притеснения са били причината през 2014 година правителството на САЩ да спре финансирането за изследвания, целящи да направят вируса по-заразен.

Но мораториумът не спира работата на китайците върху SARS, които вече са били в доста напреднал стадий и се е считало, че вируса не е толкова опасен. И според част от научния свят той наистина не е. Смятайки, че шансовете вирусът да зарази човешкия вид биха били незначителни в сравнение с ползите. 

Точно там е и големия отзвук и дебат, който предизвиква в момента това журналистическо разследване.

Съотношението между риск и полза е трудно за оценка.

Оценка която точно сега всички ние усещаме така ясно на плещите си и ще става все по-ясно за напред с разрастването на финансовата криза, като последствие на пандемията от коронавирус.

В наши дни е много важно да разберем, че опасностите от това да си играем на Господ са много голяма и трудно предвидими. Като е по-разумно да не се създават организми, застрашаващи живота на тази планета, поради опасността те да бъдат изтървани или изпуснати от лабораторния контрол.

Нуждата от налагането на стриктни, морално издържани световни норми и контрол при работата с бактерии, въруси и всякакъв вид микроорганизми е по крещяща от всякога.

Реакцията и масовото разпространение на това видео е повече от показателна за това каква е обществената нагласа и колко е чувствителна тази тема в момента.

Това предизвика и искането от опозицията, въпроса да бъде внесен в Парламента на Италия и Конте да бъде призован за изслушване.

Официалното изявление на Италианското правителство е, че в материала става въпрос за друг тип коронавирус и страховете на хората са неоснователни. Към тази позиция се присъединиха и някой учени, защитавайки изследванията и това, че сегашния вирус не е създаден в лаборатория.

Източник: TGR Leonardo, Rai 3
Превод: Кристина Ръжданова
Изготвил материала: Георги Анадолов