Великобритания се готви да „приспи“ икономиката, започвайки с метрото в Лондон


Транспортните власти в столицата заявиха, че ще затворят до 40 метростанции и са готови да прекъснат и други услуги, включително автобусния превоз и влаковете.

Великобритания се подготвя да намали оборотите на своята икономика до минимум, налагайки извънредни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, като започва със затварянето на редица метростанции в Лондон, съобщава Ройтерс.

Докато пандемията продължава да сковава целия свят, правителствата, компаниите и инвеститорите се опитват да се справят с най-голямата криза в общественото здравеопазване след испанския грип, който завладява света след Първата световна война.
След като нареди да се затворят временно училищата в страната, Джонсън в сряда заяви, че правителството не изключва каквито и да било мерки за блокиране на Лондон.

Джонсън поиска от правителството да разработи планове за т. нар. „заключване“, което ще доведе до прекратяване дейността на бизнеса, намаляване на транспортните услуги, ограничаване на обществените събития и по-строг контрол върху населението на един от най-големите финансови центрове в света.

Попитан по време на пресконференция какви мерки ще бъдат предприети, за да се затвори Лондон, където баровете, общественият транспорт и бизнесът продължават да са активни, Джонсън посочи, че „ние винаги сме казвали, че ще направим всичко необходимо в точното време“.

Транспортните власти в столицата заявиха, че ще затворят до 40 метростанции до второ нареждане и са готови да прекъснат и други услуги, включително автобусния превоз и влаковете.

„Хората не трябва да пътуват по никакъв начин, освен ако наистина не е наложително“, посочи кметът на Лондон Садик Хан.

От Бъкингамския дворец съобщиха в четвъртък, че кралица Елизабет II се е съгласила да отложи планираното държавно посещение на японския император Нарухито първоначално планирано за юни.

До момента във Великобритания има 104 смъртни случая вследствие на заразяване с коронавирус от общо 2626 потвърдени случая.

Тъй като петата по големина икономика в света започва да „затихва“, стойността на паунда се понижи в сряда до най-ниското си ниво от март 1985 г. В четвъртък цената на паунда спадна с 0,5% до 1,1570 долара.

Снимка: Bloomberg

Източник: https://www.budilnik.com/velikobritaniya-se-gotvi-da-prispi-ikonomikata-zapochvajki-s-metroto-v-london/

Изготвил: Маринела Стаменова