Васил Божков: Борисов унищожи "Левски". Той е общото с мутрите!


Васил Божков, срещу когото държавата започна атака през януари със забрана на частните лотарии, редица обвинения и разследвания, отвърна на удара в телевизионно интервю от Дубай по Би Ти Ви, с което наруши тримесечното си мълчание.

Бизнесменът заяви, че България не е правова държава и се управлява от хунта. Той отправи серия обвинения срещу министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, на когото поиска оставката, главния прокурор Иван Гешев и определи депутата от ДПС Делян Пеевски като човека, който "дърпа конците в сянка".

 

Твоята колекция с национални мотиви - КУПИ тук СЕГА !


Два пъти в интервюто използва сравнения с действията на мутрите и заяви, че "съвременните бухалки са прокуратурата, ДАНС и НАП". Божков твърди, че за хазартния си бизнес многократно е общувал само с "Влади Горанов", както го нарече, и че той го е запознавал с шефове на комисията по хазарта.


Бизнесменът, който стои зад собствеността на футболния "Левски", обяви, че Борисов унищожава клуба с всичко, което се е случило на компаниите, през които е осигурявал финансирането. От коментарите му се разбра, че от една страна е готов да даде акциите на привържениците, но от друга - ако паднат запорите - може да продължи да издържа "Левски". Спомена и за вариант за продажба на "сериозен инвеститор".


Интервюто му е на фона на обсъждане на бъдещето на отбора през последните няколко дни, в които Борисов дори нарече Божков "стария собственик" и даде да се разбере, че ще има помощ за клуба при смяна на собствеността. Според бизнесмена, всички в България, които го познават, се страхуват да общуват с него и "да не стане като с Божков" и са разследвани и проверявани хора, с които няма нищо общо. Твърди, че в момента разчитал на богати приятели чужденци.

КУПИ своята тениска и маска с Българския лъв (Тук и Сега)


Както и през януари, обвиненият бизнесмен каза, че се страхува да се върне в България, защото нещо може би ще му се случи в ареста и че тук устата му ще бъде запушена и няма да може да се защитава по неговите думи. Божков твърди, че е бил освободен "от затвора" в Дубай след като властите са разбрали какви са обвиненията срещу него. Досега информациите за задържане и освобождаване бяха от българските власти и неофициални.


Той потвърди, че е заедно с Георги Попов - негов близък партньор и формален собственик на "Левски". В разговора, в който отправи толкова сериозни твърдения за ключови фигури в държавата и предизвика финансовия министър да си подаде оставката, Божков нарече Гешев и "слугите му" - "талибани", заради начина, по който са събрали колекцията му и заяви, че е подал иск в Лондон за разрушаване на световно културно наследство.


По някои теми (как е станал собственик на "Левски" и за хазартния бизнес) той заяви, че ще говори още в бъдеще. "Може би не искам да издавам информация предварително. Те, между другото, са гъвкави и реагират бързо".


 

 


Божков заяви, че Борисов е унищожил "Левски". "Бих направил за "Левски" всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат силово. Борисов унищожи "Левски", защото унищожи компаниите, които издържаха клуба, с грубо нарушаване на закона", заяви Божков.


На въпрос дали смята да се върне в България, отговори: "Естествено, аз съм невинен, трябва да се върна. Колкото по-скоро, по-добре. Но нека делото влезе в съда. Все пак се надявам, че съдът е по-обективен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение".


"България се управлява от хунта"


Божков отправи серия обвинения към управляващите начело с Борисов и Горанов.

 

Божков: Борисов е общото между мутрите преди и сега, а различното е Пеевски


"Знаете ли - навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват "Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай. След това почват да те пазят, казват "Дай ми част от бизнеса", ако откажеш - идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват - "Ще решим проблема, трябва да ни плащаш". После казват "Давай бизнеса" или идват с бухалките. Вече бухалките не са прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП", каза Божков.

Твоята колекция с национални мотиви - КУПИ тук СЕГА !


"Борисов е общото между онези и тези мутри - беше и тогава и сега. Различното е Пеевски - тогава го нямаше, сега го има. Той дърпа конците в сянка. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор", продължи той.


По думите му Борисов е унищожил "Левски", като е унищожил бизнесите му. Добави, че с промените в закона за хазарта "с лека ръка се отказаха от всичките 500 милиона, които плащах".


Бизнесменът изтъкна, че често се е срещал с министъра на финансите. "Само с Влади Горанов съм си говорил", каза той и уточни, че лесно ще докаже твърденията си за срещите. "Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси. Да не би г-н Горанов да твърди, че не се е срещал с мен многократно? Не вярвам".


"Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел - пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно", заяви още Божков. Той посочи, че ще подаде сигнал до прокуратурата и всички институции.


На въпрос дали е подавал сигнал в прокуратурата, отговори: "Бях възпрепятстван. Как да го направя - от затвора ли? В момента не съм (в затвора), може би подготвям сигнал. Той няма да е само до прокуратурата, а до всички институции и до всички медии."


Трудно може да се дадат акциите на "Левски"


Божков заяви, че е готов да продаде акциите на "Левски" на сериозен инвеститор или да ги подари на привържениците, на който ги иска или пък "откъдето съм ги взел". Той не посочи откъде ги е взел: "Феновете ще ви кажат, като им дам книгата на акционерите - то се вижда от кой са купени и от кой са прехвърлени. Трудно може да се дадат акциите в момента. Сега съм готов да ги дам, но не виждам бъдеще на "Левски", който и да ги вземе".

Поръчай продукт с твой собствен дизайн ! БЪДИ УНИКАЛЕН !


"Акциите вече не ми трябват. Не мога от тази ситуация да направя нищо за "Левски". Единственият вариант да направим нещо и "Левски" да продължи да се развива стабилно, е да се прегледа внимателно законът, да се отменят всички незаконни акции и компаниите, които издържаха "Левски" да продължат да го издържат".


Според него вариант за оцеляването на футболния клуб е свързан с позволението да развива отново бизнесите си. "Ако се махнат тези запори, които са наложени напълно незаконно, и фирмите започнат да работят, "Левски" няма никакви проблеми. Другият вариант - да дам акциите там, откъдето съм ги взел", каза още той, но не посочи откъде е взел акциите. На въпрос защо е дошъл в "Левски", отвърна, че е тема на следващ разговор.


"Както виждате, отново искат да ми отнемат имуществото силово. "Няма да помагаме на "Левски", ако не се смени собствеността". Това какво значи според вас. Нали "Левски" е акционерно дружество все пак. Готов съм да дам акциите на всеки един - не да ги продам, а да ги дам. Само и само "Левски" да бъде спасен", каза Божков.


"Той какво каза? "Дай да заграбим акциите и после ще помогнем". Да е дал една стотинка лична Борисов някога за нещо? Парите на народа, а казва "Аз дадох". И как ще спаси Борисов "Левски" - ще му даде кредит? И после, като се изхарчи кредитът от къде ще се върне? Или ще намери друг човек идиот да издържа "Левски", после да го арестуват и него?"


Божков каза, че е вложил над 25 млн. лева в "Левски" за по-малко от година. И добави, че не е искал извинение от феновете, а даже им е благодарен за безпрецедентната помощ към клуба. "Дали искам извинение от подлогата на Бойко (по-късно уточни, че говори за председателя на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян), който ходи и му припява - абсурд."


Бизнесменът признава, че на среща със запалянковците през януари е заявил, че предстои приемането на "противоконституционен закон" за хазарта и ги е помолил те от своя страна да помолят Борисов да не го подкрепа.


Ретроспекцията на Божков за хазарта


Бизнесменът направи своята ретроспекция за станалото в хазарта в последните години. Той припомни, че през октомври 2014 г. Георги Кадиев е внесъл предложение за промяна в закона. "На 19.11.2014 г. законът "Кадиев" е отхвърлен. Законът "Кадиев" има една точка, която казва, че с държавна такса 20% се облагат турнирите на покер. 20% от събираните такси и комисиони за участие. На 26.11 Менда Стоянова внася същия закон, като разрешава с 20% от събираните такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12 този закон е приет."

Дарителска кампания "Системата мълчи, но тениската може да говори!"


"И имам няколко въпроса. Може ли лидерът на политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля закон. Вторият ми въпрос е може ли финансовият министър да не знае, когато се приема и отхвърля даден член в закона."


Божков казва, че не е имал никога контакти с комисията по хазарта, тъй като Горанов не го е позволявал. "Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично, за което имам безброй доказателства. Те са били много чести. Така че да бъде така добър да си подаде оставката".


"При това приложение къде е нарушението на закона? Излизат и казват: "Има тълкуване, няма тълкуване". Законът не се тълкува, законът се изпълнява". Тук уловката е в правилата на игрите. Едни игри плащат един данък, други игри - друг. Затова и тотото е плащало друг данък", заяви той.


След задържането в Дубай


"Статутът ми в момента в Дубай е на резидент. В ареста прекарах около две-три седмици. И не ги прекарах в ареста, а в затвора. Нямах достъп до телефон, никаква комуникация с външния свят - това беше специалното. Нямах затворнически номер, с една дума не съществувах", каза Божков.


"Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти и просто ме освободиха. Охрана нямам, защо ми е - от кого да се охранявам. Притеснения имам, ако се върна България."


Божков заяви, че в Дубай не е виждал представители на българските власти. Добави и че никой от прокуратурата не е опитвал да се свърже с него. "Вие се свързахте много лесно, нали? И аз вдигам телефона. Не знам защо прокуратурата не опита да се свърже досега".


Изказването на Божков идва на фона на активизиране на ръководството и привържениците на "Левски", които поискаха да разберат намеренията на Божков. А също така и на фона на изказване на министър-председателя Бойко Борисов, заявил, че държавата не може да помогне на клуба "при неясен собственик". Според информация на прокуратурата от януари в ОАЕ с Божков е и Георги Попов, който е официалният собственик на клуба.


Последните два официални коментара на Божков бяха в писмени изявления до медиите. Едното беше разпространено на 31 януари часове преди главният прокурор да обяви, че е бил задържан в ОАЕ - в него бизнесменът сравни България с нацистка Германия и каза, че това е последното му изказване за неопределено време. Следващото (на 26 март) беше остра реакция по повод отнемането на лиценза на "Еврофутбол" и в него пишеше "данъците и таксите, които са били плащани досега по закон могат да се окажат престъпление, а всеки да бъде преследван. Семейството му също. Ако сте работодател, служителите ви могат да бъдат задържани, а бизнесът ви - заграбен"


Преди това покрай атаката на държавата срещу него, Божков наруши и дългогодишното си мълчание пред медиите с интервю пред "Свободна Европа", а след напускането на България - коментира пред различни издания и говори пред Би Ти Ви и "Нова тв".

 

Източник: Дневник