Борис Джонсън е приет по спешност в интензивното отделение на болницата


Премиерът Борис Джонсън е преместен в интензивно отделение в болница, след като симптомите му с коронавирус се "влошиха", посочва Даунинг Стрийт.

Говорител заяви, че е бил преместен по съвет от медицинския си екип и получава „отлична грижа“.

Г-н Джонсън поиска външният министър Доминик Рааб да го замести "където е необходимо", добави говорителят.

55-годишният премиер беше приет в болница в Лондон с "постоянни симптоми" в неделя вечерта.

Изявлението на 10 Даунинг Стрийт гласи: „Премиерът беше под грижите на лекарите в болница„ Сейнт Томас “в Лондон, след като беше приет с постоянни симптоми на коронавирус.

"В течение на [понеделник] следобед, състоянието на премиера се влоши и по съвет на медицинския му екип той бе преместен в отделението за интензивно лечение в болницата."

Говорителя заяви, че: „Премиерът получава отлични грижи и благодари на целия персонал на Националната здравна система (NHS) за тяхната упорита работа и всеотдайност“.

Канцлерът Риши Сунак заяви, че мислите му са към премиера и бременната му партньорка Кари Симондс и че г-н Джонсън ще „излезе от това още по-силen“.

Лидерът на лейбъристите сър Кийър Стармер го определи като "ужасно тъжна новина".

"Всички мисли на страната са с премиера и семейството му през този невероятно труден момент", добави той.

Борис Джонсън първоначално беше откаран в болница за рутинни тестове, след като даде положителен е тест за коронавирус преди 10 дни.

Симптомите му включват висока температура и ниска температура.

По-рано в понеделник той пусна туит, че е в добро настроение.След като днес беше споделена много малко информация, премиерът беше приет в интензивното отделение около 19:00 ч. BST.

От кабинета му информираха, че той все още е в съзнание, но състоянието му се влошило с течение на следобеда.

Преместването му в интензивното отделение е като предпазна мярка, в случай че се нуждае от вентилация, за да премине през това заболяване.

В изявлението от Даунинг Стрийт става ясно, че той получава отлични грижи и иска да благодари на всички служители на NHS.

Но нещо важно се е променило, след като се е наложило да поиска от външния си министър да го замести, където е необходимо.

Това е съвсем различно послание от това, което чувахме през последните 18 часа, когато непрекъснато ни казваха, че „премиерът е във постоянен контакт “ и „той ръководи нещата“ - почти все едно всичко е както обикновено.

Но явно това, че сега той е в интензивното отделение, променя всичко.

Миналия месец говорителят на премиера заяви, че ако г-н Джонсън е зле и не може да работи, то г-н Рааб, като първи държавен секретар, ще поеме неговите задължения.

Всичко това се случва, когато броят на смъртните случаи от коронавирус във Великобритания достигна 5 373 - увеличение от 439 за ден.От Министерството на здравеопазването и социалните грижи заявиха, че до сега има 51 608 потвърдени случаи на коронавирус.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че "изпраща на [г-н Джонсън] всички добро пожелание за оздравяване".

А кметът на Лондон Садик Хан пусна туит, че болницата „Сейнт Томас“ има „някои от най-добрите медицински специалисти в света“ и че премиерът „не може да бъде в по-сигурни ръце“.

Изказвайки се по-рано в понеделник, по време на ежедневния брифинг за коронавирус на правителството, г-н Рааб подчерта, че премиерът продължава да ръководи правителството от болницата.

На въпрос дали това е подходящо, г-н Рааб каза, че г-н Джонсън ще "се съобрази с медицинските съвети, който получава от лекаря си".

"Имаме екип ... който работи на пълно обороти за да гарантира, че неговите нареждания и инструкции се изпълняват", каза той.

Външният секретар добави, че не е говорил с премиера от събота.

В събота, г-жа Symonds, с която той живее и е бременна, заяви, че е прекарала седмица в леглото с основните симптоми. Тя каза, че не е била тествана за вируса.

 

Източник: www.bbc.com