Болна от Covid 19: Цял месец никой не ни прави тест


Вероятно се е заразила с вируса от сестра си, която е лекар и работи в болницата. Евита Тобанели живее в Ридора Гардоне, в провинция Бреша, и е затворена вкъщи от почти месец с трите си дъщери и съпруга си. Всички те са болни от covid-19, но болестта не е диагностицирана официално. Дните, които минават между собствената си самодиагностиката и тази на съпруга й, който е заразен с болестта в сериозна форма, са дни на мъка. След като дни наред не получава отговор нито от националната здравна система, нито от 112, Тобанели е принудена да качи съпруга си в колата и да го закара в болницата, където той е хоспитализиран.

Преди да реши да отиде в клиниката, жената прекарва часове на телефона, опитвайки се да разговаря с лекарите. „Безплатният номер, активиран от района на Ломбардия, ме пренасочваше към медицинската гвардия и семейния лекар. Когато съпругът ми започна да изпитва по-тежки белодробни симптоми, аз се обадих на 112, но там ми казах да се обадя на медицинската гвардия, която първо ми даде съвет по телефона, след това дойдоха вкъщи и ми поставиха диагноза пневмония, предисаха ми широкоспектърни антибиотици, които обаче не дадоха ефект, защото пневмонията е причинена от коронавирус ", казва жената, която все още е болна, заедно с трите си дъщери, но не е абсолютно сигурна, че има вируса, защото не е направен тест за установяване на това.

Самодиагностика
Загрижена за здравето на съпруга си, който диша тежко, на деветия ден, затворени в къщата, въпреки треската, Тобанели решава да отиде в спешното отделение на Гавардо. "Имаше двадесет болни на носилки в коридора на болницата", казва жената, която от дни не получава новини за хода на болестта. "Информацията идва само когато има влошаване, не заради лекарите, а защото системата се срива и най-малката грижа сега е, че роднините не са предупредени." 

Има голямо объркване и относно лекарствата: „В началото ни дадоха само ацетаминофен и генерични антибиотици, но сега разпространяват Плакенил, но цялата тежест е на раменете на местните фармацевти, които се опитват да доставят лекарствата и кислородните бутилки също от други региони, защото тук количество им е оскъдно ". Сега, когато нещата са по-добри, Тобанели признава, че най-голямото недоумение е предизвикано от факта, че се е оказала без здравни грижи, оставена на себе си. „Не са ни подложили на тестове, въпреки симптомите. В моята глава е необяснимо как беше възможно в цивилизована страна да се стигне до този момент ".

Според проведен анализ заразените в провинцията са 190 000.

Според Giornale di Brescia, именно поради липсата на протокол за откриване на инфекции, хората, които може да са заразени с болестта, в една от най-засегнатите от епидемията провинции, са двадесет и един пъти повече от тези, които са обявените официално. Ако според оценките на региона Ломбардия, заразените са почти девет хиляди, според анализ, извършен от InTwig, гр. Бергамо в сътрудничество с Giornale di Brescia, заразените би трябвало да са 190 хиляди, един на шест жители, около 15 процента от местно население. Същия е проблема с броя на смъртните случаи, който ще се окаже много повече от декларираните от властите. Същото се случи и в провинция Бергамо.

През март в двеста общини в провинцията е имало повече от 3700 смъртни случая, което е четири пъти по-голямо от това, регистрирано през същия период на 2019 г. Според проучването на местния вестник, в провинция Бреша около три хиляди души са загинали поради заразяване с Covid- 19, два пъти повече от посочените в официалните данни.

Дори Силвио Брусаферо, президент на Висшия институт по здравеопазване, на пресконференцията на 31 март призна, че подценяването на смъртните случаи е правдоподобно и гарантира, че той вече работи със статистическия институт Istat, за да получи по-реалистични данни. „Ще бъде необходимо да се пресекат много данни, които в момента се получават по различни канали: следователно за националната територия понастоящем няма бърза система, която да може да прихване увеличаването на смъртност и да приписва причина за това“, пише той в статия по темата „Наука в мрежата“.

Нино Картабелота, президент на фондация Gimbe, твърди, че официалните данни са документирали само "върха на айсберга" на заразата: "Нарастването на смъртността, документирано в някои провинции на Ломбардия (в частност Бергамо, Бреша и Кремона), е резултат от липса на тестване при нехоспитализирани симптоматични лица, по-специално в домашни условия и в старчески домове за възрастни хора ”.

Картабелота гарантира, че подценяването на броя на инфекциите "е цифра, която засяга в различна степен всички региони по много проста причина: броят на новите случаи е много по-голям от броя на тестовете, които могат да бъдат физически извършени всеки ден ". За президента на фондация Gimbe в Ломбардия „случаите, които са посетили поне веднъж болницата (дори само спешното отделение) и не са хоспитализирани, също са включени в броя на изписани/ излекувани. Очевидно нищо не може да се знае за техния клиничен или вирусологичен статус, но в националните данни те всъщност са включени в излекуваните, като впоследствие има значително надценяване на данните “.

За Емануеле Галези, журналист на Giornale di Brescia, фактът, че тестовете не са проведени широко, е един от въпросите, които остават отворени в целия регион на Ломбардия: „Това е тема, която повдигат както лекарите, така и местната администрация. Към този момент е ясно, че както инфекциите, така и смъртните случаи са подценени и това все още не е признато от региона на Ломбардия“.

Първото огнище
В провинция Бреша първите зарази са регистрирани в Баса, на границата с районите Кремона и Лоди и с района Бергамо. Първото огнище на болестта в района на Бреша беше община между Бреша и Крема: Орзинуови, родното място на бившия треньор на националния отбор Чезаре Прандели. "В началото на март в град с 12 хиляди жители имаше много инфекции и значителен брой смъртни случаи, съобщава и кметът Джанпиетро Мафони, който след това се разболява", казва Галеси.

Началото на заразата е състезаниебишо поставено на състезание по петанк, където са присъствали хора от Лоди. Дори институтът по здравеопазване  дада препоръчва да се създаде червена зона още на 2 март, до 9 март (когато цяла Италия беше обявена за зона, защитена от правителството с декрет) в Бреша не са предприети мерки за затваряне и вирусът продължава да се разпространява и да дава жертви.

"Това беше обсъдено и в рамките на Техническия научен комитет. "Ако в този момент, на 2 март, беше наложено тоталното затваряне с  обявяване на червена зона, кметовете със сигурност щяхме да бъдем улеснени при управлението на извънредната ситуация", каза Мафони, кметът на Орзинуови пред Giornale di Brescia.

Болница в болницата


"В целия регион нямаше извънредни легла. Подценихме както съкращенията на леглата в болниците, така и тези за медицински персонал", продължава Галеси, който обаче смята, че има редица фактори, които допринасят за издишането на здравната система на Ломбардия. Това бяха дни, когато през цялото време чувахме звука на линейките, идващи и излизащи от гражданската болница в Бреша, където в момента има осемстотин болни от Covid 19 и все още няма лекари“, продължава Галези, според когото нуждата от медицински персонал и предпазни средства в градските болници не е въобще удволетворена.
Журналистът обяснява, че месец след избухването има противоречиви съобщения от властите: от една страна регионът на Ломбардия обяви намерението си да оборудва 180 легла вътре в гражданската болница на Бреша за болни пациенти Covid -19, когато министерството на здравеопазването препоръча да се създадат коронавирусни спешни заведения отделно от другите ведомства, за да се избегне заразяването, което се разпространява особено в болниците.

Кметът на Бреша Емилио Дел Боно се надяваше на изграждането на полева болница, която беше предназначена изключително за лечението на Covid-19, както се случи в Бергамо, но за момента молбата му не е взета предвид от регионалните власти. Дори президентът на медицинската асоциация в Бреша Отавио Ди Стефано в писмо, адресирано до региона, предизвика съмнения относно новия проект за преобразуване на отделение на гражданската болница, който ще струва един милион евро и който трябва да започне на 14-ти на април.


Временна структура, създадена да приема хора, засегнати от covid-19 в Бреша, на 13 март 2020 г. (Франческа Волпи, Блумбърг / Гети Имиджис)

Неговите притеснения споделят здравните служители на основната болница в Бреша, които се питат: „Реновирането на граждански павилион ще отговаря ли на минималните изисквания, определени от Световната здравна организация (СЗО) за този тип заведения? Планирани ли са и възможни ли са в рамките на 60 дни диференцирани пътеки за достъп до услуги между болни от Covid 19 и пациенти, които не са? Кои пациенти ще трябва да имат достъп до новото отделение? ".

Ди Стефано би предпочел „външна модулна структура, но близка до болницата за пациенти с ниска и средна интензивност“, хипотеза „препоръчана от международни технически агенции“. И той се чуди защо съществуващите структури в града, които да приютят новото отделение, не са възстановени. Друг въпрос се отнася до изпращането на допълнителен медицински персонал, който да работи в заведението: но в момента изглежда, че самите болнични служители са недостатъчни за нуждите на новото отделение.

Докато инфекциите намаляват, благодарение на карантината и социалното дистанциране, два въпроса остават отворени: липсата на защитни устройства за лекарите и липсата на диагностични тестове. "Все още няма маски и реактивни агенти за тестовете", обяснява Галези. „Само преди няколко дни беше въведено температурното изследване за лекарите, когато влизят и напуснат цивилната болница“, продължава той. Освен това „тестовете се извършват само в болницата, докато специалните звена за домашни грижи от седмица  неизвършват тестовете, за да установят, че хората са се заразили с коронавирус“, заключава репортерът.

В Ломбардия всеки ден се правят около шест хиляди теста в двадесет и пет лаборатории, но въпреки че всички здравни власти предписват да се правят възможно най-много тестове, изглежда, че в италианския регион, най-засегнат от вируса, това е невъзможно поради много причини: местните лаборатории работят максимално за техните възможности, липса на необходимите химически реагенти, машини и персонал, способни да увеличат значително броя на изследваните тестове.

В писмото, изпратено до региона, ломбардските кметове питат защо диагностичните тестове все още са запазени „за симптоматични субекти, които са кандидати за хоспитализация, и за здравни работници с грипоподобни симптоми“. Това означава, че регионът на Ломбардия "напълно е абдикирал използването на този инструмент като средство за овладяване на разпространението на вируса, за разлика от това, което продължава да се прави в други региони. Самоизолацията, предписана за всеки пациент с грипоподобни симптоми, не позволява, дори и да бъде приложена, да се идентифицира рано и да се тестват дори членове на семейството и близки контакти “.


Източник: https://www.internazionale.it

Превод: Кристина Ръжданова