А ние ЗАЩО? СЗО не препоръчват носенето на маски от здрави хора!!!


Днес, 30 март, на живо Световната Здравна Организация проведе брифинг за медии, на който актуализира пред обществеността информацията относно епидемията от COVID-19.

Основното което казаха е, че длъжностните лица на СЗО не препоръчват носенето на маски от здрави членове на населението.

Маските трябва да се носят от хората със заболяването или тези, които са в близък контакт със заразените.

Тъй като строгите мерки стават все по-използвани, то разпространението на вируса сред членовете на семейството ще става все по-често срещано.


Да носим или да не носим маски?

Това се превърна в основния въпрос по време на пандемията, тъй като маската на лицето се превърна в символ на променения ни живот при коронавирус. Все пак, месеци след като пандемията започна да се разпространява, много хора все още не са сигурни дали маската е от съществено значение, за да ги предпази.

Съобщенията се различават в различните страни. Генералният хирург на САЩ пледира обществеността през февруари да спре да купува маски, докато държави като Южна Корея и Япония ги разпространяват сред обществеността. Наскоро Чехия и Словакия дори ги направиха задължителни.

На брифинга днес, служители на Световната здравна организация (СЗО) помогнаха да се изясни по-добре, какво те препоръчват относно маските, които могат да се използват, от кого и къде.

https://twitter.com/WHO/status/1244637360706342917?s=20


 

Кой трябва да носи маска:

  • Тези, които са болни. Длъжностните лица на СЗО препоръчаха на заразените с коронавирус COVID-19 да носят маски, за да предотвратят разпространението му на някой друг.

  • Тези, които се грижат в домовете, за тези, които са болни. Хората, които се грижат за болните, трябва да носят маски, за да се предпазят и да предотвратят по-нататъшно предаване в цялото семейство. Носенето на маски стана критично в тези ситуации, поради карантинните мерки, заяви Майкъл Дж. Райън, главен изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации на здравеопазването на СЗО, тъй като повечето от новите предавания се случват на семейно ниво. „В някои случаи - каза той, - предаването е извадено от улиците и е върнато обратно в семейната единица.“

  • Тези, които са здравни работници на първа линия в борбата. В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса "всяка секунда, всеки ден", каза още Райън.


Служители на СЗО отбелязаха, че агенцията не критикува държавите, които съветват да се носят маски (Министерството на здравеопазването на България излезе със заповед днес, като ги направи задължителни). Но в същото време агенцията бързо подчерта, че маските често се използват погрешно и в резултат на това няма да постигнат очакваните защити.

Например, носенето на маска може да осигури невярно чувство за сигурност, казват експертите, което да доведе някои от ползващите ги да станат по-малко бдителни към по-важни хигиенни мерки, като измиване на ръцете например. Освен това премахването на маска, така че тя вече да не покрива носа ви, или докосването на външната страна на маската, може да я направи по-малко ефективна.

Основното, което трябва да запомните, казват служители на СЗО, е че коронавирусът се разпространява чрез капчици, а не чрез въздушно предаване. „Най-вероятният човек, който може да се зарази е човек, който е имал значителни контакти по други начини“, каза Райън.

"Глобалният недостиг на лични предпазни средства подчерта необходимостта от внимателно внедряване на маски, където те биха били най-полезни", каза Райън.

„Човек може да твърди, че има полза от всичко,“ каза той, „но въпросът е, къде даденият инструмент има най-голяма полза и в момента хората най-изложени на риск от този вирус, са здравните работници от първа линия, които са изложени на вируса всяка секунда, всеки ден."Недостигът не е основната причина, поради която СЗО не препоръчва масово носене на маски. Но Райън каза: „Мисълта (здравните работници) да нямат маски е ужасяваща.“

За да сме честни, както отбеляза агенцията, понякога има психологически и социални ползи от носенето на маски. Например, в някои страни носенето на маски помогна да се предотврати заклеймяването на заразените.

Все пак носенето на маски от широката общественост не е сред препоръките на СЗО. „Обикновено не препоръчваме носенето на маски на публично място от иначе здрави индивиди, тъй като досега това не е било свързано с някаква конкретна полза“, каза Райън.


На фона на този брифинг, даден специално от СЗО, на който те изказаха своята ясна позиция относно нецелесъобразността от задължителното носене на маски. Българската държава, в лицето на Министъра на здравеопазването, излезе със заповед с която се нарежда, всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. (към заповедта ТУК)


Въпросът който си задаваме тук, като българи е:

  • Ние прибързахме?
  • Не се допитахме?
  • България е запозната по-добре с епидемията и разполага с повече данни и изследвания от Световната Здравна Организация?
  • или просто отчетохме дейност и активност, за да сме сигурни, че хората ще забележат, че работим?

Отговорът е ясен. Времето ще покаже кой е по-прав. Но не е ли това презумпцията да гласуваме доверие на сформираните държавни органи за борба с епидемията, за да не чакаме все времето, а да вярваме, че те вземат решения които са правилни, но и наистина нужни.

Отговора на последния въпрос го оставяме към вас!

 


Източници: https://www.who.int/;  www.pscp.tv; www.weforum.org

Изготвил материала: Георги Анадолов