Австрия се тресе от скандал за насаждане на страх, а България кога?


И макар насаждането на страх и паника в българското население, да се превърна в държавна политика, а използването на думи и изрази като черни чували за трупове, камиони за трупове, превръщането на детски площадки в морги, идването на ад, епидемия с невиждани размери в човешката история и много други, то в Европа, за която уж ние сме за пример, това не се приема за нормално.

Огромен скандал се разрази в Австрия, след като изтече информация, че австрийският канцлер Себастиан Курц умишлено е насаждал страх у гражданите, защото те не се отнасяли сериозно към заплахата Covid-19. Това става ясно от протокол от заседание на кризисния щаб под ръководството на канцлера, предаден на общественото радио ОРФ.

Спите ли спокойно, Г-н Генерал Мутафчийски? Спите ли спокойно?

Да се привлече вниманието на австрийците със стряскащи данни и драматични изказвания - това са обсъждали на 12 март членове на правителството, здравни експерти и експерти по комуникация. Това става ясно от протокол, изпратен на общественото радио ОРФ, от който се разбират още думите на Себастиан Курц, че трябва да се действа внимателно и австрийците да почувстват страх от заразата, но не и от евентуален недостиг на хранителни стоки вследствие на пандемията.

След първоначалния опит на говорител на канцлера да отхвърли протокола като фалшифициран, той е обяснил, че Курц не е бил цитиран правилно. Според него канцлерът разбирал страха на хората от заразата, но не и от недостига на хранителни стоки.

В опит да спрат разрастващия се скандал Зелените - коалиционният партньор в правителството, обявиха, че ще публикуват протокола от въпросното заседание без имената на говорещите.

Всички опозиционни партии остро разкритикуваха поведението на канцлера Курц. Крайнодясната Партия на свободата коментира, че „вменяването на вина и насаждането на страх са основни характеристики в поведението на Себастиан Курц по време на карантината“.

 

 

Източник: БНР