10 начина да направиш отлично първо впечатление


10 начина да направиш отлично първо впечатление

Когато се срещаш с някого за първи път, на този човек ще му отнеме само няколко секунди да си изгради първоначална представа за теб. Това първо впечатление се изгражда на подсъзнателно ниво и е много силно и трайно.

За отрицателно време човекът срещу теб ще си формира мнение на база на твоя външен вид, език на тялото, маниери, излъчване и отношение. Хората си формират мнения за другите в рамките на първите 4 секунди от контакта с тях. Тези мнения се затвърждават в голяма степен до тридесетата секунда. А до четвъртата минута мненията са окончателно оформени.

Ето защо първото впечатление е така важно. То има критично влияние в сфери като продажбите, при кандидатстване за нова работа, при някои презентации, в общуването с нови колеги, шефове или подчинени. Проявява се непрекъснато и в най-различни области на личния живот, също.

По-долу ще ти представя 10 начина да направиш отлично първо впечатление. Всички те имат значение! Използвай ги в комбинация, за да постигаш по-успешно целите си по отношение на важни за теб нови запознанства.

1. Бъди точен

Точността е важна. Тя е чудесен ориентир дали един човек е отговорен, сериозен и дисциплиниран, или пък не е.

Когато се срещаш с някого за първи път, бъди точен. Не прави добро впечатление да караш клиент да те чака. Не върви да си поканен на интервю за работа, а да те няма в уречения час. Тръгвай навреме за срещите си, за да пристигнеш навреме и дори по-добре – тръгвай 10 мин. по-рано.

Да си точен е първата стъпка да направиш отлично първо впечатление.

2. Демонстрирай безупречен външен вид

Казват, че една снимка е повече от хиляда думи. Когато се представяш на нови хора, твоята външност е твоята “снимка”. Далеч не е без значение какво “говори” тя.

Огромна част от първото впечатление се свързва с дрехите. Смята се, че до 95% от първото впечатление е свързано с дрехите, тъй като те покриват до 95% от тялото. Когато ти предстои важна среща с непознат за теб човек, подбери дрехите си внимателно и се облечи така, че да внушаваш успех.

Това не означава, че трябва да носиш възможно най-скъпи или модерни дрехи. Но дрехите обезателно трябва да са чисти, спретнати и с приятен вид.

Съобрази се и със ситуацията. Къде отиваш на среща? В каква организация? С какъв човек ще говориш? В каква обстановка? Без значение дали ще се срещаш с клиент или отиваш на интервю за работа, облеклото ти следва да е относително равнопоставено на това на предполагаемия ти събеседник.

Освен облеклото, останалите важни елементи на външния вид са прическа, грим (за жените), бръснене (за мъжете) и аксесоари. Приведи се в приветлив външен вид, без крайности.

3. Овладей езика на тялото

Още в началото на всеки нов контакт човек преценява отсрещната страна. Заплаха ли е тя за него или е приятелски ориентирана? Ще му бъде ли полезна с нещо или ще му изгуби времето? Харесва ли му или не му харесва?

Това са естествени подсъзнателни въпроси, които намират своите отговори обикновено в първите 4 минути от контакта между двама души. А 60-65% от всички послания, които помагат на човек да си отговори на тези въпроси, се падат на езика на тялото.

Тялото излъчва знаци, които се разделят на четири групи – знаци на главата, на ръцете, на торса и на краката. Ако искаш да оставяш благоприятно първо впечатление, е редно да познаваш основните знаци.

Най-важнотото е:

 • Да се усмихваш непринудено и по-често;
 • Да се ръкостискаш със спокойствие и увереност;
 • Да поддържаш активен зрителен контакт със събеседника;
 • Да използваш изправена стойка и повече отворени пози (вместо затворени) на торса, ръцете и краката;
 • Да контролираш гласа си и да говориш с балансирана сила и темпо.

Когато става дума за създаване на отлично първо впечатление, езикът на тялото, подобно на външния вид, говори повече от думите.

4. Мисли позитивно

Нагласата и отношението ти към нещата от живота се проявяват във всяко нещо, което правиш. Ако имаш позитивно мислене и си уверен и открит човек, това ще ти помага във всеки разговор и ще прави силно впечатление. И обратното е в сила, разбира се.

Старай се да излъчваш позитивно отношение, дори когато попаднеш в трудна или неочаквана ситуация по време на твоята среща. За целта е нужно да развиваш умения да се самонаблюдаваш, самоанализираш и самоконтролираш.

Дори и да сгрешиш някъде, учи се от грешките си, за да оставяш по-добри първи впечатления следващия път.

5. Бъди себе си

Въпреки, че по-горе споменах колко важно е да демонстрираш безупречен външен вид и да контролираш редица аспекти на езика на тялото си, това не значи, че трябва да си като робот и да загубиш изцяло своята индивидуалност.

Да, за да направиш отлично първо впечатление често пъти е нужно да отговаряш на определени стандарти и да влезеш в известни “калъпи”. Това обаче винаги е относително и следва да е съобразено със ситуацията. Ако нещо е против природата ти и те кара да се чувстваш дискомфортно – не го прави.

Преди всичко, бъди себе си. Както в продажбите, така и при интервюта за работа или в разговори с колеги, автентичността е много важна. Открий кои са уникалните ти положителни черти и ги използвай, за да оставиш по-ярко първо впечатление.

Например, ако облеклото ти се струва прекалено делово и скучно, раздвижи го с интересен аксесоар. Стига да обичаш шегите – вмъкни една-две в хода на разговора. Ако обичаш по-откритата и неформална комуникация, използвай тук-там по-директен стил на говорене или на задаване на въпроси. Вместо да говориш твърде сухо или абстрактно, позови се на истински примери от твоята практика.

Използвай индивидуалността си с мяра и според ситуацията. Така ще се чувстваш в свои води.

6. Фокусирай се върху събеседника

Всеки път, когато се срещаш с някакъв нов човек, ти или ще се фокусираш върху твоите собствени цели в разговора, или ще се фокусираш върху целите на събеседника си.

Освен, ако не действаш от позицията на силата, съветвам те да избягваш първото и да правиш второто.

Твоите собствени цели са ясни и не трябва да ги изпускаш от поглед. Но за да ги постигнеш, следва да се фокусираш преди всичко върху целите на събеседника си. По този начин няма да се натъкнеш на силна защитна реакция от негова страна и по-лесно ще изградиш първоначално ниво на доверие към себе си.

Представи си, че си търговски представител и си на среща с нов клиент. Ако мислиш само за твоите лични цели, ще направиш една типична презентация, с която ще се опиташ да докажеш на клиента колко хубав продукт предлагаш, в колко надеждна фирма работиш и колко стойностен и полезен човек си самият ти. Чудесно, но това може да няма никаква връзка с нуждите на клиента. Подобни монолози са скучни и никак не помагат за създаването на добро първо впечатление. В типичния случай монологът отблъсква.

Но можеш да подходиш и по друг начин. Би могъл да опиташ да въвлечеш клиента си в диалог още от първите секунди. Това е лесно, ако задаваш умни въпроси на клиента си. Ти ще се интересуваш от клиента и ще питаш за неговите проблеми, потребности и предизвикателства. Той ще ти отговаря. Ще водите диалог, т.е. разговор. И клиентът, без да го осъзнава, ще започне да те харесва.

Разговорът е различен от монолога и винаги е за предпочитане. Но разговор е възможен само когато се фокусираш върху целите на събеседника си и поне в началото забравиш (но не завинаги) за своите лични цели.

Това е един от най-сигурните начини да направиш отлично и трайно първо впечатление.

7. Използвай вълшебни думи

Всички използват думи, за да говорят, но не всички използват думите достатъчно добре. Ако искаш да оставиш по-убедително първо впечатление в някого, помага, ако използваш вълшебни думи.

Това означава, че когато говориш с някого за първи път, следва да помислиш за думи и фрази, които са от особено значение за събеседника ти.

Например, ти работиш в продажбите. Срещаш се с нов клиент и трябва да му представиш продукта си. Още в началото използвай някоя от тези думи, за да разкажеш какво прави продуктът ти:

 • Увеличава
 • Подобрява
 • Намалява
 • Спестява
 • Печалба

Това са вълшебни думи, които всеки клиент иска да чуе.

Друг пример – кандидатстваш за мениджърска длъжност. Поканили са те на интервю за работа и трябва да представиш себе си. Още в началото използвай някоя от тези думи, за да обясниш с какво точно си ценен:

 • Организирам
 • Оптимизирам
 • Разработвам
 • Подобрявам
 • Координирам
 • Създавам
 • Внедрявам
 • Контролирам
 • Изграждам
 • Управлявам

Това са вълшебни думи, които всеки работодател мечтае да чуе.

Вероятно ти прави впечатление, че вълшебните думи са глаголи. Това не е случайно. За да оставиш отлично първо впечатление, е важно да използваш именно глаголи, защото те са най-важното, от което събеседникът ти ще си извади стойностни заключения – продукта ти или за теб самия.

8. Подготви се

Един от изпитаните начини за създаване на благоприятно първо впечатление преди среща с непознат човек или публика е да заложиш на добрата подготовка. Удивително е колко много хора не го правят!

Защо е важна добрата подготовка?

Подготовката дава спокойствие, че владееш ситуацията, че контролираш положението. Знаеш с кого разговаряш, какво трябва да кажеш, какво искаш да питаш… Това дава увереност, а увереността излъчва позитивна енергия. Тази енергия се усеща с лекота от събеседника и той е наясно, че разговаря с подготвен и стабилен професионалист.

Какъв по-добър начин да направиш отлично първо впечатление?

Подготовката е еднакво важна и в продажбите, и по време на интервю за работа, и в презентации пред публика, и при срещи с нови колеги. Никога няма да съжаляваш, че си се подготвил добре за един разговор или събитие.

9. Покажи добри маниери

Лошите маниер могат лесно да развалят шанса да оставиш положително първо впечатление. Следва да наблегнеш на добрите маниери.

Като за началото, извади мобилния си телефон и изключи звука му. Това ще покаже, че си възпитан и уважителен човек, който ще отдели 100% от вниманието си на събеседника, без да му губи времето.

Също така:

 • Не преминавай на “ти” още от самото начало, без индикации, че отсрещната страна също е съгласна с това
 • Не фамилиарничи (без “Как сме?” и др. подобни въпроси за старт на разговора);
 • Не прекъсвай;
 • Прибери си телефона в джоба или чантата, нека изобщо не се вижда на масата;
 • Внимавай какво си поръчваш – всичко освен кафе, чай или вода може да е проблематично.

Много често добрите маниери оставят някак си незабелязани. За сметка на това, лошите маниери бият веднага на очи, запомнят се бързо и могат лесно да провалят шанса да се остави отлично първо впечатление.

10. Обръщай се по име

Един от надеждните начини да направиш отлично първо впечатление е да се обръщаш по име към събеседника си, когато това е възможно.

Обръщането по име внася персонален елемент в разговора. То показва също така, че си внимателен човек, който помни имена. Много хора изобщо не помнят имена, но това често пъти е, защото не полагат усилия да помнят.

Дали ще говориш на малко име или на фамилия зависи най-вече от ситуацията и с кого говориш. В някои ситуации е твърде прибързано да се използва малкото име на събеседника, в други – не.

Ако не си сигурен как да постъпиш, подхождай по-предпазливо и използвай фамилното име. Когато забележиш шанс да преминеш на малки имена, запазвайки уважителната форма на разговор във второ лице множествено число, възползвай се.

В резюме

Разполагаш с броени минути, дори секунди, за да направиш отлично първо впечатление. Това впечатление е много трайно и веднъж създадено, е много трудно да бъде променено.

Неслучайно казват, че:

“Никога няма да имаш втори шанс да направиш добро първо впечатление.”

По-горе те насочих към десет начина да оставиш силно и позитивно първо впечатление, при първа среща с непознат събеседник. Използвай ги креативно и в комбинация един с друг. В общия случай ще си на правилния път.

Източник: https://www.novavizia.com/10-nachina-da-napravish-otlichno-pyrvo-vpechatlenie/

Изготвил: Маринела Стаменова