Кога е най-добрият период да смените работата си ?


Освен заплатата и финансовите бонуси, кандидатите се интересуват от възможностите за кариерно развитие

Нова година и периодът непосредствено преди нея се оказват един от най-добрите моменти за смяна на работата, посочват от HR компанията Adecco България в нов анализ.

Другият "слаб сезон", който е подходящ за подобна стъпка, е месец август.

"Това са месеците, в които работните процеси в компаниите не спират, но за сметка на това кандидатстващите са много малко", коментира в съобщение мениджърът в отдел "Подбор на персонал" в компанията Александра Георгевич.

По-малката конкуренция увеличава шансовете за успех на активните кандидати.

Липсата на конкуренция през тези месеци на годината не е учудваща, защото се оказва, че именно тогава служителите са най-малко склонни да напуснат позицията си.

От компанията идентифицират няколко причини за това, включително вече планираните отпуски, приключването на годината и получаването на бонусите в края на годината.

Специалистите изтъкват и други фактори, оказващи въздействие върху взимането на решение за напускане.

"Освен заплатата и финансовите бонуси, кандидатите се интересуват от възможностите за кариерно развитие и от опциите за закупуване на дялове от компанията", казва Георгевич.

"Същата сила при взимане на решение имат и нефинансовите облаги, които допринасят за баланса работа-личен живот като местоположението на офиса, възможността за работа от вкъщи, гъвкавото работно време, допълнителните дни отпуск."

Източник: https://www.pariteni.bg/novini/rabota/koga-e-naj-dobriiat-period-da-smenite-rabotata-si-233696

Изготвил: Маринела Стаменова