Какво е мрежов маркетинг и как да изберем МЛМ компания?


 Мрежовият маркетинг е известен още като МЛМ (от английското Мулти левъл маркетинг или маркетинг на много нива), нетуърк маркетинг, директни продажби, мрежов бизнес.

Това е маркетингова стратегия, в която хората, които отговарят за продажбите, получават финансова компенсация не само за лично осъществените продажби, но и за продажбите на други хора, които те са поканили в бизнеса. Така се създава верига от дистрибутори и йерархия на нива на компенсация.

Този тип стратегия се различава от традиционния начин на разпространение (производител-дистрибутор-търговец на едро-търговец на дребно-клиент). МЛМ компанията може да бъде с с физически продукти или финансова компания.

Препоръчването на някой е много мощен маркетингов инструмент, който е по-евтин и може да достигне до повече хора, защото продажбата на продукта се основава на доверие. Не бихте ли купили продукт, който вашият близък приятел използва и намира за полезен и ви моли да опитате?

По този начин търговците имат два възможни потока приходи: собствените си продажби и процент от комисионната, направена от други търговски представители.

Така че колкото по-голяма е мрежата ви, толкова по-големи ще бъдат продажбите, така и по-големи комисионни ще получавате всяка седмица или месец. Най-добрата част е пасивният доход / остатъчният доход. След като имате голям екип получавате комисионна от продажба, направена от хора, които дори не познавате. Те може да са били доведени от 100-ят човек в мрежата ви, но въпреки това, правите пари за тази продажба, въпреки че не сте положили директно усилия.

Ако обмисляте да се присъедините към МЛМ компания, има много предимства:

 1. Сами определяте работното си време. Тъй като сте самонаети лица, можете да зададете свои собствени часове на работа. Например, ако продавате продукти за красота, най-вероятно ще направите продуктово парти, за да покажете предметите на потенциални клиенти. Ако обаче синът ви има футбол в четвъртък, вместо това може да изберете да организирате партито за петък. Имате голяма гъвкавост и възможност да работите по график, определен от вас.
 2. Ниски транспортни разходи и натовареност. С много МЛМ компании можете да работите от вкъщи, така че разходите ви са ниски. Можете да го правите по удобен за вас начин. Голямо преимущество имат и социалните мрежи.
 3. Вашият успех зависи до голяма част от вас. Вие решавате колко време искате да вложите в бизнеса си. Ако имате един месец, когато имате нужда от повече пари, може да искате да отделите повече време за бизнеса и да увеличите продажбите, за да генерирате повече доходи. Ако имате натоварен месец, можете да ограничите времето, което влагате в бизнеса.
 4. Повечето компании са незабавно разпознаваеми. Повечето МЛМ компании, особено такива като Avon, Oriflame, Herbalife, LR или финансовата Winners Group са изключително известни, така че повечето потенциални клиенти вече са запознати с продуктите.

Съображения при присъединяването към МЛМ компания

какво е мрежов маркетинг

Много компании за мрежов маркетинг са утвърдени и като нов дистрибутор може да не успеете да постигнете устойчива среда. Ако обаче обмисляте да се присъедините към маркетингова компания, опитайте се да направите следните уточнения преди да се регистрирате:

 1. Колко време фирмата е в бизнеса? Това е един от главните показатели за стабилността на компанията. Една добра МЛМ компания има поне 30 години зад гърба си.
 2. Колко сътрудници правят прилична сума пари от бизнеса? Трябва да определите за себе си, каква месечна сума бихте желали да достигнете. Ако искате да изкарвате по 1000 лева месечно в продажбите, преценете какво е нужно, за да направят това.
 3. Колко пари се правят чрез директни продажби и чрез комисионни от вашата мрежа? Не забравяйте, че в началото по-голям % от генерираните пари трябва да бъдат чрез директни продажби.
 4. Колко е стартовият пакет? Стартовите пакети могат да варират, в зависимост от изискванията на всяка компания. Колко искате да инвестирате в новото си бизнес начинание? Все пак, при някои компании е нужно просто да станете клиент, закупувайки продукти на определена минимална цена.
 5. Имате ли съществуваща клиентска база, на която да продавате? Компаниите за мрежов маркетинг до голяма степен разчитат на продажба от уста на уста, а не на явна реклама. Ако имате голямо семейство или кръг от приятели, те биха ли се заинтересували от закупуването на продукта? Ако е така, това може да улесни работата ви в началото. В идеалния случай те ще да кажат на своите приятели и семейство и клиентската ви мрежа ще се разшири драстично.
 6. Как се чувствате да продавате на хора, които познавате? Вашата клиентела, най-малкото първоначално, вероятно ще бъде от приятели и семейство. Как ще се чувствате да им предлагате нещо различно? Ако това ви кара да се чувствате неудобно, вероятно ще се постараете да започнете бизнеса си с друг кръг от хора. Ако обаче вярвате в продукта и смятате, че е добър, вероятно ще го продавате добре от самото начало.
 7. Проверете какви сертификати има фирмата. Когато става въпрос за покупка на един нов продукт, винаги от първостепеннно значение е, дали той е сертифициран. Поинтересувайте се, какви международни сертификати, награди и премии има компанията. Това допринася за доверието в качеството на продуктите.
 8. Може ли да изградите международна мрежаАко компанията предоставя възможност да правите сътрудници в други страни, то това ще ви улесни в издигането по стълбичката на успеха.
 9. Има ли Автомобилни бонусиТова несъмнено привлича желаещите да изберат дадена МЛМ компания. Един брандиран автомобил допринася съществено за по-сериозно отношение към самият сътрудник и по-лесното развитие на неговият бизнес.
 10. Предлага ли се безплатно обучение? Без нужните знания е почти невъзможно да се успее в този бизнес. Добре е да се провери, какво обучение предлага самата компания. Какви са маркетинговите инструменти и възможности за улеснението на самата работа.

Последни думи

Няма такова нещо като бързо забогатяване с бизнес – такива твърдения са само род измами. Много хора успешно работят за маркетингови компании, имат голям екип за продажби под тях и печелят комисионни от продажбите на тези сътрудници. Ако обмисляте да се присъедините към МЛМ компания, направете внимателно изследването си. Може да откриете, че това е бизнесът, който винаги сте желали.

Източник: https://biznesizdrave.com/mlm/

Изготвил: Маринела Стаменова