Масовият гроб на Ню Йорк (ВИДЕО)


Намира се на Остров Харт, остров близо до Бронкс, където от десетилетия се погребват непотърсени тела: в наши дни ковчезите са станали повече от обикновено
Остров Харт е малък остров на Ню Йорк, в Бронкс, квартала, който се намира северно от Манхатан.
Вече повече от век остров Харт е мястото, където се погребват непотърсените тела на нюйоркчани, тези, за които никой не организира погребение, или тези, които са посочили, че искат да бъдат погребани там, тъй като е много по-евтино, отколкото на друго място. За няколко дни тези тела са се увеличили значително поради смъртността, свързан с коронавируса. Както съобщава Фреди Голдщайн, говорител на кмета на Ню Йорк, на остров Харт през последните години са били погребвани около 25 тела седмично; след увеличаването на инфекциите от COVID-19, погребваните телата са около 25 на ден.
(AP Photo / Джон Минчило)

Щатът Ню Йорк е мястото с най-потвърдените инфекции в света: досега са загинали над 7 хиляди души, но както и в останалия свят, вероятно смъртността от коронавирус е далеч повече от официално преброените. „Ню Йорк Таймс“ писа, че 1125 души са загинали през първите пет дни на април на улиците или в домовете в Ню Йорк (следователно без болниците), осем пъти повече от тези, които са починали през същия период на 2019 г.

Както обясниха от Си Ен Ен, от доста години  на остров Харт се погребват телата на починали лица, които не са потърсени от близки. Голдщайн обясни, че същото се случва и в наши дни: "Това са хора, за които в продължение на две седмици не сме намерили никой, който да ги разпознае" Голдщайн казва, че ако някой се появи за разпознаването в рамките на две седмици след смъртта на човек, тялото на този човек няма да бъде погребано на остров Харт.

При нормални условия може да мине повече време между времето, когато едно тяло пристигне в морга в Ню Йорк, и евентуалното придвижване на тялото до остров Харт. Като се има предвид нарастването на смъртните случаи, заради пандемията и последващото увеличение на телата в моргите те вече биват пренасяни на остров Харт веднага след изминаването на двете седмици, без да се изчаква допълнителни, за да дойде евентуално някой да ги потърси.

Телата на остров Харт са погребани в борови ковчези, а върху всеки ковчег е изписано името на починалия.


(AP Photo / Джон Минчило)

Допреди няколко седмици някои затворници от близкия затвор на остров Рикърс отговаряха за погребенията. За да се избегне евентуална зараза сред затворниците, от няколко седмици специално за тази цел са наети временни работници.След като разговаря с някои хора, които се занимават с погребения в Ню Йорк, Guardian написа, че - въпреки че все още не е така - остров Харт би могъл да бъде използван и като временно гробно място, ако няма повече място в нюйоркските гробища, т.е. независимо дали някой може да плати за погребението или не.

(AP Photo / Джон Минчило)

По данни на CNN и Wall Street Journal, на остров Харт са погребани над милион тела от 1896 година. Островът беше споменат и преди няколко години, когато след урагана Санди бяха направени няколко снимки, на които се виждат човешки кости, които именно поради последствията от урагана се виждаха на плажовете на север от острова. Историята на острова е добре разказана на уебсайта на Hart Island Project, който също така разкава част от историите на някои от погребаните там хора.
Източник: https://www.ilpost.it/
Превод: Кристина Ръжданова