Коронавирус, Индия е блокирана: библейско изселване от градовете. Премиерът Моди: «Простете ми»


Пеша, с автобус, с колело или с каруца:  може да се нарече библейско изселване, преместването на  индийското население от мегаполисите. Индийското правителство поиска днес всички държави и териториални единици спешно да организират масовата евакуация на стотиците хиляди вътрешни мигранти, които се завръщат в своите селски райони. След като историческите индийски железници бяха спрени за една седмица, преместването на милиони хора, които са загубили работата си и възможността за издръжка, заради тоталното блокиране, обявено от миналия понеделник заради извънредната ситуация с Коронавирус, доби в последните часове апокалиптични пропорции.

Дотолкова, че премиерът Нерендра Моди в радио съобщение до нацията, коeто се превърна в редовна praktika всяка седмица, помоли всички да му „простят“ за тежкото въздействие na блокирането, с което той реши да противодейства на разпространението на коронавируса. Той обаче обясни, че "няма друг начин" да се справим с извънредната ситуация. "Особено когато гледам моите бедни братя и сестри, мисля, че те със сигурност си мислят, но що министър-председателят е този, който ни поставя в такива трудности?", Казва Моди, "моля по-специално за тяхната прошка." Човек осъзнава катастрофалните последици от истинска епидемия в Индия.

Източник: "Ил месаджеро", 29.03.2020 https://www.ilmessaggero.it/mondo/coronavirus_india_lockdown_fuga_citta_esodo_biblico_modi_perdonatemi-5140560.html

Превод: Кристина Ръжданова