Как да се справим с карантината / изолацията ?


Карантината е  вашата услуга към обществото!

 

Все повече хора са длъжни да останат в домашна карантина или в изолация с възможна или доказана коронарна инфекция. Мнозина са загрижени дали са заразили други или са се заразили сами. Проучванията върху психологическите последици от такива карантини показват значителни негативни последици под формата на страх, гняв, натрапчиви мисли и др. Факторите на стреса в тази ситуация включват скука, неадекватна информация, проблеми с достъпа до стоки за бита, финансови загуби и стигма. Ето няколко съвета как да се справим с психологическия стрес от изолацията:

 

Как най-добре да живеем с карантина? 

Не забравяйте, че карантината е  вашата услуга към обществото!

Карантината помага на другите. Помагате да намалите възможността други да се разболеят. Показвате колективна социална отговорност чрез вашите алтруистични действия. Ако мислите по този начин, ще бъдете по-способни да запазите самоуважението и да предотвратите стигмата. Когато карантинният период приключи, другите хора трябва да имат това предвид и да не се държат далеч от онези от вас, които са изпълнявали това задължение.

Останете активни, установете рутинни процедури

Дейностите, редът и режимът придават на деня форма и предсказуемост и преодоляват безпомощността. В несигурна ситуация те осигуряват стабилност и сигурност. Физическите упражнения, личната хигиена, храненето в редовно време и други редовни дейности допринасят за реда и структурата в нова и неясна ситуация. 

Социалният контакт е важна форма на активност

Социалните медии ви позволяват да говорите и да виждате други чрез Facebook, Skype и други социални медии. Този социален контакт става особено важен по време на карантина. „Поддържайте връзка“! Уверете се, че това е фиксирана точка в дневния ви график. 

Поемете контрола върху тревожните мисли

Нормално е да имате тревожни мисли за състоянието на инфекцията. Ако подобни мисли заемат много място, можете да опитате да ги контролирате по-добре. Разсейването сваля вълнението. Гледайте филми или сериали на таблети или телевизори, играйте видео игри, решавайте кръстословици, судоко и т.н. или използвайте Facetime / Skype, за да говорите с други, без да оставяте коронавирусът да е основната тема.

Можете също да отложите притеснението си. Освободете място за зададено време (10-20 минути), където можете да се притеснявате колкото искате. Когато се появят притеснения извън това време, можете да си кажете: „Това е нещо, за което трябва да се замисля в моето време на тревога, не сега.” Ако това се повтаря достатъчно често, този мисловен процес става автоматичен. Не планирайте времето за притеснение късно през нощта. Ако се появят притеснения, не се дразнете на себе си, просто повторете, че ще мислите за тях в тревожното си време.

Няколко актуализации на новините на ден са достатъчни

От онези, които преживяват трагедия, знаем, че прекарването на твърде много време в гледане или четене на новини след това им влияе негативно. Ако се предпазите от непрекъснато проверяване на медиите за новини за вируса, ще е по-лесно да останете спокойни. Достатъчна е регулярна ежедневна актуализация от надежден източник.

 

Виж още: „КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СТРЕСА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА?

 

Източник: http://psychology-bg.org/