Щедростта на Усман ибн Аффан.


Днес съм избрал да разгледаме историята на един управник, който е сред най-добрите хора, които някога са крачили по лицето на земята. Ще се запознаем с Усман ибн Аффан, който е третият праведен халиф / управник / на мюсюлманите след Мухаммед / мир нему /, негов сподвижник и един от най-близките му. Произхожда от клана Бану Умая / Умаяди / от племето курейши в Мека.

Усман е бил женен за Рукая, дъщеря на пророка Мухаммед и Хадиджа. След смъртта ѝ се жени за друга дъщеря на пророка - Умм Кулсум. Като се оженва за двете дъщери на Мухаммед, Усман печели  почетното звание „Притежател на две светлини“ (Зу ал-Нурайн). Усман е един от най-богатите сподвижници на Мухаммед / мир нему / и със своето богатство го подкрепя в много каузи.

Усман е човек, който е известен със своята щедрост и скромност. Приема исляма веднага, след като Абу Бакр / първият халиф / го запознава с религията. Усман бил сред най-уважаваните в племето курейши и след като става мюсюлманин е подложен на тормоз от главатарите в Мека, но въпреки всичко не се отказва от религията си.

Винаги, когато Мухаммед / мир нему / е търсил финансова помощ, то Усман винаги е бил първи, който се отзовавал. Той никога не пропускал възможност да помогне. Когато мюсюлманите отиват в Медина за първи път, разбират че няма достатъчно вода за населението. Имало малко източници на вода, а един от кладенците, който е познат като „Кладенецът на Рума” бил собственост на човек, който искал от хората да плащат, за да се възползват от водата.

Пратеникът Мухаммед / мир нему / предлага на този човек да дари своя кладенец, а в замяна щял да получи кладенец в Рая, но той отказва да го направи, защото нямал с какво друго да се препитава. Много от бедните хора оставали без вода и Мухаммед / мир нему / обещал място в Дженнета / Рая / на този, който купи кладенеца. Усман ибн Аффан опитва да купи кладенеца, но собственика иска прекалено висока цена и двамата се разбират Усман да купи половината кладенец. Как купуваш половин кладенец ? Много лесно, един ден ще го ползва Усман, а другия ден ще го ползва другия собственик. В денят, в който Усман ползва кладенеца хората се възползват от него безплатно, а в деня на другия собственик трябва да плащат, но никой не ходи. Така той се принуждава да продаде и останалата половина на Усман и водата става безплатна.

В друг случай трябвало да се събира пари за разширяване на джамията на пратеника в Медина. Мюсюлманите започнали да се увеличават, а джамията била малка и трябвало да се разшири. Мухаммед / мир нему / започва да събира средства и обещава място в Рая  на този, който купи зема за допълнително място към джамията. Усман веднага се включва и купува земята за 20 000 дирхами.

В друга случка пратеника Мухаммед / мир нему / казва, че който купи роб и го освободи – Аллах ще го освободи от Джехеннема / Ада /. Когато Усман ибн Аффан чува това започва всеки петък да купува роби и да ги освобождава. Историците казват, че Усман освободил над 1 000 роби и дори не са сигурни за точната бройка, защото той правил това всеки петък.

В подготовката за една от битките Мухаммед / мир нему / отново имал нужда от финансова подкрепа и обещава място в Рая на тези, които помогнат. Усман ибн Аффан присъствал по време на тази кампания и според различни източници се изправил 7 до 10 пъти, за да обяви, че ще дари, като дарил 1 000 камили и всичко, което трябвало. Усман дарява и 1 000 златни динара, а Мухаммед / мир нему / казва, че след този ден нищо няма да навреди на Усман.

Разказва се, че Мухаммед / мир нему / стоял в своя дом и бил посетен от Умар и Абу Бакр. Пратеника не покрил краката си, но не се притеснявал в присъствието на Умар и Абу Бакр. Когато обаче в къщата влиза Усман, Мухаммед / мир нему / покрива краката си, а след това неговата съпруга го пита защо го е направил. Мухаммед / мир нему / й отговаря така: Не трябва ли да се притеснявам в присъствието на Усман, след като дори ангелите се притесняват в негово присъствие ?

Мухаммед / мир нему / казва: Най-истински в своята скромност е Усман. Най-откровен в своето притеснение и срам е Усман. По времето на Умар ибн ал Хатаб имало голяма суша и хората умирали от глад. Хората в Медина разбрали, че се задава огромен керван от камили натоварени с провизии, които били собственост на Усман ибн Аффан. Късно вечерта този керван пълен с храна залива Медина и спира пред къщата на Усман. Събират се богатите хора в Медина и казват на Усман, че искат да купят храната и му предлагат двойно от това, което той е похарчил. Усман им отказва и споделя, че някой вече му е предложил повече. Въпросните бизнесмени са изумени, защото били най-богати в Медина и не разбират кой може да плати повече от тях. Усман ибн Аффан им казва, че Аллах му е обещал повече от тях и дарява всичките 1 000 камили с храна за населението в града.

Усман ибн Аффан казва една от своите мъдрости, от която ние днес трябва да се възползваме и да размислим над нея. Ето какво казва той: „ Три неща най-много обичам в този земен живот – да храня този, който е гладен, да обличам този, който няма дрехи и да чета Коран”. При Усман завършва събирането на колекцията от писмени текстове на Корана в една книга.

По време на неговото управление го обвиняват, че назначил на високи длъжности свои роднини, въпреки че те били назначени от управникът преди него. Усман ги сменя, но бунтът срещу него не стихва и той заявява, че не иска и капка кръв да се пролее заради него. Подложен на унижения, домашен арест и дори му забраняват да пие от кладенеца, който той купува, както и да влиза в джамията на Мухаммед / мир нему /. Държат го под домашен арест и правят няколко опити за неговото покушение. В крайна сметка успяват да го убият по брутален начин, а според различни източници първата капка кръв пада върху айетът от сура Бакара – „Аллах ще ти е достатъчен срещу тях!”

Без съмнение Усман ибн Аффан е прекрасен пример за всеки един от нас и трябва да го следваме в тези тежки времена.

Автор: Муса Гагъм

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD_(%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84)

https://en.wikipedia.org/wiki/Uthman

https://www.youtube.com/watch?v=P1aOV-fd3eA