Какво можем да научим от пророкът Айюб

Живеем във времена на трудности, изпитания, природни бедствия и много разруха, която се случва по суша и море. Често губим надежда и смятаме, че нещата няма да се оправят, но това не е правилния начин, по който трябва да реагираме, когато нещо лошо ни застигне. Днес съм избрал да разгледаме историята на един от пророците на Аллах / Бог / , който е имал всичко, но Аллах решава да го изпита и отнема своята благодат, с която го е дарил.

Всеки мюсюлманин трябва задължително да вярва, че доброто и лошото в живота е от Аллах и трябва да е благодарен за всяко положение, в което Всевишния го постави. Пророкът Айюб е споменат в Свещения Коран, където Аллах го хвали за неговото търпение. Първоначално той е бил богат човек и всички го уважавали и търсели съвети от него. Съпругата му била праведна и имали 14 деца, от които 7 момчета и 7 момичета.

Аллах решава да го изпита, както изпитва всеки един от нас и му отнема всичко. Айюб губи своето богатство, всички негови деца умират и на всичкото отгоре губи и здравето си. Имал язви по кожата на цялото тяло и бил прикован на легло. Хората от селото започнали да се страхуват от това, че може да ги зарази и гонят него и съпругата му. Двамата изпадат в много тежко положение и живеят извън селото. Неговата съпруга имала дълга коса, която започва да подрязва и да продава, за да имат храна.

 Айюб се срамувал да отправи молитва към Аллах да го излекува, защото дълги години имал всичко и решил да се осланя на търпението. Той знаел, че нямат пари за храна и настоявал жена му да разкрие как намира пари, за да оцелеят. Тя няма друг избор, освен да покаже косата си и това толкова го натъжава, че той се решава и отправя молитва към своя Всемилостив създател. Нека сега разгледаме айетите от Корана, в които Аллах говори за Айюб и молитвата, която отправя към Него:

И спомни си Нашия раб Айюб. Той позова своя Господ: “Сатаната ми причини беда и мъчение.” [Аллах рече:] “Тропни с крак! И ще имаш [вода] за миене, студена за пиене.” И му дарихме [отново] неговото семейство, и още толкова заедно с тях - милост от Нас и поука за разумните хора.  И наистина го намерихме търпелив. Прекрасен раб! Той винаги се обръщаше към Нас. – сура Сад 41:44

Аллах приема молитвата на своя пророк и му казва да тропне с крак на земята, а след като той го прави – започва да извира вода. Айюб се измива и пие от водата и така Аллах възстановява неговото здраве вътрешно и външно. Аллах му дава много деца и възстановява семейството му, както може да видим в горните айети. Ами богатството му, какво става с него ? За него разбираме в хадис / предание  / от сборниците на имам Бухари. В този хадис пророкът Мухаммед разказва, че когато Айюб се къпел, Аллах изпращал скакалци от злато, които падали около него и той ги събирал.

Какво може да научим от историята на Айюб ? Много неща може да научим от нея, но най-важното е това, че никога не трябва да губим надежда и винаги трябва да очакваме най-доброто. Аллах е Този, Който дава болестите и Той може да ги премахне. Целта им е да ни пречисти от греховете и да оценим важността на здравето. Болестите са сериозно изпитание и в такъв момент се разбира колко наистина сме искрени в нашата вяра. Лесно е да говорим, че вярваме когато всичко е наред, но трудното е да запазиш вяра по време на беда.

Бъдете търпеливи и добри към хората и природата, защото накрая ще получим това, за което сме се постарали. И помнете, че Аллах не обича сеещите развала.

 

Автор: Муса  Гагъм

Източници:

 https://www.vbox7.com/play:947e3ff5e7

https://en.wikipedia.org/wiki/Job_in_Islam

http://www.islamichouseofwisdom.com/prophets-in-islam-/2013/1/17/ayyub-s-

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D0%B2

https://en.wikipedia.org/wiki/Job_in_Islam