Благословеният с рак, който промени живота на мнозина


Днес ще си пропомним историята на Али Банат, който промени живота на много хора, след като през 2015 година беше диагностициран с рак. Али вече не е сред нас, но това, което успя да постигне за няколко години винаги ще ни напомня за него и неговия пример. Много млади хора си мислят, че са безсмъртни и смъртта е нещо, което е далечно и ще ги чака да стигнат до преклонна възраст, но това не винаги е така. Ангелът на смъртта / Азраил / има списък с имена и не дискриминира хората.

Той не се интересува от нашето богатство, власт, красота и младост. Той просто изпълнява стриктно повелята на Всевишния и отнема душите на всички, които са в неговия списък. През 2015 година Али Банат живее в родната си Австралия е на 29-годишна възраст. Той трупа милиони от своите компании, но всичко се променя, след като през октомври същата година разбира, че е болен от рак. Тогава лекарите му дават само 7 месеца живот и той решава да се възползва от тях по най-добрия начин.

Като всички млади хора Али обича скъпите дрехи, обувки, часовници и автомобили, но след тази шокираща новина решава да се промени. След диагнозата Али  основава благотворителната организация „Мюсюлманите по света“, известна още като MATW.  Започва да събира средства за мюсюлманите в неравностойно положение по цял свят. Банат вижда видео в „Ютюб”, в което се говори за бедността в Того, която е определяна за една от страните с най-много тъга в света. Купува си билет и решава да замине за Того - един от най-бедните райони в Африка, където 55% от населението живее в пълна бедност.

Младото момче решава да използва богатството си, за да построи джамия и училище за местните деца, сред които има доста сираци. Инициативата му има за цел да даде домове на 200 вдовици, да построи медицински център, както и да отвори серия от малки бизнеси, които да подкрепят местното население. Той също прави първото гробище за мюсюлмани в страната. Али получава подкрепа от много хора от цял свят и до днешна дата в “GoFundMe” е събрал $1,799,630 от дарения. Нека видим какво споделя Али през 2015 г. в интервю за OnePath:

„Бях благословен с рак от Аллах и промених целия си живот в това да помагам на хората. Благодаря на Аллах, защото Той ми даде шанс да се променя. Тази болест ми отвори очите за много неща в живота и дори към всяка глътка чист въздух. Раздадох дрехите и часовниците си на много хора зад граница. Искам да напусна този свят, без да притежавам нищо. Карането на скъпи коли вече не ме интересува. Не е нещо, което искам да правя.”

„След като ти кажат, че си болен и ти остава малко време, то това е последното нещо, за което мислиш. Разбираш, че тези неща не ти помагат по никакъв начин. За мен това Ферари, което струва половин милион долара не струва нищо. Струва един чифт обувки за дете в Африка, което няма обувки. Бях на погребение на един мой приятел и там разбрах, че след като си отидеш – няма никого. Няма да има майка, баща, брат или сестра. С теб ще останат само делата ти. Парите ти няма да са там, но това, което си раздал на хората ще бъде там. Това е нещото, което ще ти помогне, след като си отидеш от този свят. „

Аллах наистина дава шанс на Али да се промени и той се възползва максимално. Това е нещо, което не се дава на много хора. Едно от нещата, които може да увеличат продължителността на човешкия живот са добрите дела и Али живее още 3 години, след като лекарите му дават само 7 месеца. През всичките тези 3 години той неуморно работи по своя проект в Того, който продължава да съществува и до днес и да жъне успехи.

Аллах показа обичта си към Али и го прибра при себе си на 29-ти май 2018 година в свещения месец Рамадан. Знаците на нашия създател са навсякъде около нас и понякога ние трябва просто да отворим сърцата си, за да ги видим. Много хора биха се предали при получаването на такава тежка диагноза, но Али извади позитивното от тази болест, което го приближи към Аллах, а Той му даде шанс да се върне пречистен към своя създател. Няколко дни след неговата смърт близки до него пуснаха видео, което той записва преди да умре и ето какво е предсмъртното му послание:

„Както всички знаете, благодаря на Аллах, аз напуснах този свят. Исках просто да запиша кратък видеоклип за всички хора, които ме подкрепяха от първия ден и преминаха с мен през това изпитание от самото начало. Моля Аллах да награди всички вас! И с позволението на Аллах да продължите да подкрепяте мен и проекта „Мюсюлманите по света“.

Едно от първите неща, които искам да кажа, е малък съвет към братята и сестрите. Както сами виждате в този живот разполагахме с коли, разполагахме с пари, имахме всичко. Това няма стойността на дори една малка благодат, дадена ни от Аллах. Като това да се събудиш сутрин и да имаш възможността да отидеш до банята без чужда помощ. Тези неща постепенно бяха отнети от мен в последните етапи от живота ми, благодаря на Аллах.

Братя и сестри, опитайте се да си поставите цел в живота, да имате план, да имате проект, за който да работите. Дори това да не е вашият личен проект, а да подкрепяте нечии други проекти… Просто правете нещо, защото, кълна се, ще имате нужда от това на Съдния ден!

Колкото до братята и сестрите, които са се посветили на този Земен живот… Моят съвет към вас, братя и сестри: Преди казвахме, че животът се променя през 5 или през 10 години, но сега всеки месец нещата се променят. В днешно време следваме страстите си повече, отколкото следваме религията. Трябва да сме много внимателни, защото, това вече не е шега. Децата ни биват засегнати от това, всички ние сме засегнати. 

За всички хора по света, които са болни или притеснени, или в депресия. На вас, хора, също бих искал да кажа – не се тревожете! Всевишният Аллах ще ви изпрати хора, които никога не сте очаквали – ако наистина се нуждаете от някого. Трябва просто да се доверите на Аллах и да разчитате на Него.

 

Един малък съвет за  всички хора по света, ако можете да вдъхновите човек, двама или трима, да направят нещо добро – помнете, че когато сте в гроба ще бъдете възнаградени за всяко едно нещо, което сте извършили, за всички хора, които сте запознали с исляма. И това ще ни помогне на Съдния ден.

 

Няма какво да добавим, след като прочетохме посланията, които нашия брат сподели с нас преди 2 години. Нека всички си спомним за него и да се възползваме от неговите безценни съвети. Старайте се да направите поне едно добро дело, което ще остане на този свят, след като го напуснем. Има много хора, които обичат да съдят и да критикуват хората за техните грешки, но това не е правилно, защото никога не е късно за промяна и покаяние. Понякога хората с най-лошо минало – създават най-доброто бъдеще, както казва Умар ибн ал-Хатаб. Никога не съдете хората за грешките им, защото вижте какво казва Аллах в сура „Разграничаването”:

 

 

„А който се е покаял и вършил праведни дела, той се връща към Аллах с прието покаяние.” – 25:71

Няма значение какъв си бил преди, ако си се покаял и продължиш напред с вършене на праведни дела.

Автор: Муса Гагъм

 Източници

https://koranbg.com/sura.php?trans=tf2&sura=25

https://grandmufti.bg/bg/up-to-date/novini/6066-predsmartnoto-poslanie-na-ali-banat-kam-myusyulmanite-po-tzeliya-svyat.html

https://www.youtube.com/watch?v=D9MQ2DMbx1E

https://www.youtube.com/watch?v=p5rmurDcNE0

https://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Banat

https://www.facebook.com/matwproject/