Как италиански енергиен гигант постави под карантина 35 000 служители и гарантира доставките


В условия на пандемия изключително важни са уменията за реагиране в откговор на кризи, както на правителствата, така и на големите компании. Главният изпълнителен директор на група с 80 милиарда приходи от продажби като Enel, се оказва напълно подготвен за това. 64-годишният Франческо Стараце експериментира със "smart working" от дома, също както още 35 хиляди негови подчинени.

 „Невероятно преживяване - казва той - също колкото е невероятно да погледнете през прозореца и да видите град като Рим празен, пуст, почти метафизичен“.

В тази трудна ситуация първото нещо, което италианците биха искали да ви запитат, е дали електроенергията ще продължи да се доставя редовно. Можем ли да сме спокойни?

«Това беше второто наше притеснение, веднага след здравето на нашите служители. Задействахме се веднага, още когато беше създадена първата червена зона, мислейки какво да правим, ако това стане национален проблем. Начертахме възможните критични проблеми, особено от гледна точка на контролните помещения. Има повече от двадесет такива, които управляват основните възли на мрежата, тествахме ги и проверихме, че те са взаимозаменяеми. Накратко, в случай на карантина можем да се намесим и от друг регион. Направихме същото за контролните помещения на централите. Имаме кръстосани резерви, което ни кара да се чувстваме спокоини. Не спряхме дотук: установихме също и приоритет на дейностите, прехвърляйки на преден план всички онези, които имат общо с непрекъснатостта на услугата, а  останалите оставихме на заден план. Например, спряхме подмяната на цифрови измервателни уреди, което в момента не е жизненоважно ».

И как успявате да управлявате "smart working-a" на група от 70 хиляди души?

«Все пак започнахме с база от 2800 души, които вече го практикуваха един ден в седмицата в продължение на години. Но дори и тук, още с обявяването на първата червена зона, създадохме италианска работна група, с която определихме какво да правим в краткосрочен и средносрочен план. Първо с работещите в червените райони, след това включихме и големите офиси, около 5 хиляди души. Искахме да направим ротации, но видяхме, че тази система работи, а националната ситуация се влоши. Така за 4-5 дни отидохме от 5 до 15 хиляди души, сред който съм и аз“.

Не съществува ли риск системата да не издържи? Всичко ли върви гладко?

„Трафикът на данни експлодира, имаме осем до десет пъти повече свързване, но въпреки това не е имало неизправности.“

Колко са всички онези, които работят дистанционно?

"Като се има предвид, че сме добавили още 12 хиляди души в чужбина между Испания, Гърция, Румъния, Русия и САЩ и че Латинска Америка и Централна Америка ще бъдат включени през уикенда, в крайна сметка ще имаме повече от 35 хиляди работници, 52-53% от общия брой ".

А Вие как се чувствате?

„Затворен съм съм от десет дни. Започнах и едно специално начинание: да чувам лично с 250-те мениджъри на от първа линия чрез видеоконференция. Ще ми отнеме месец. "

Комапията Enel също реши да подкрепи здравната система и гражданската защита.

«Да, в Италия се съсредоточихме върху тях. Отпуснахме първа вълна от 23 милиона помощ за укрепване на легловата база в съответствие с нуждите по региони, а също и за материали като маски и защитни облекла».

Търсенето на енергия спада, не се ли притеснявате?

„Има такава тенденция, вярно е. По-големите фабрики спират и търсенето на електроенергия спада, но има и увеличение на домакинското търсене. Ако извънредната ситуация трае няколко месеца, това не е проблем, ако продължи повече ще направим преоценка на ситуацията ".

В света големите компании намаляват инвестициите, но запазват дивиденти, защото се опасяват, че инвеститорите ще избягат и никога няма да се върнат. Вместо това Вие потвърди и двете. Как го постигате?

«За нас дивидентите и инвестициите са тясно свързани. Ние сме гъвкави и не инвестираме за периоди от време по-дълъги от две до три години. С парите, генерирани от тези инвестиции, направени в този времеви хоризонт, ние можем да предвидим разпределението на дивидентите. Двете неща вървят ръка за ръка. А и ние сме достатъчно стабилна компания: имаме значителна ликвидност, стабилни парични потоци и консервативна структура на дълга».

Enel със своите поръчки и покупки играе важна роля в италианската икономика и може да бъде важна, когато излезем от кризата. Каква е вашата "тежест" върху националната икономическа структура?

„Миналата година инвестирахме 3,1-3,2 милиарда евро в италианската инфраструктура и повече от 6 милиарда в стоки и услуги от италиански доставчици. Накратко, ние купуваме от италиански доставчици около два пъти по-голям обем, инвестиран в страната.  Грижим се за нашите доставчици, информираме ги за развитието, за да не се чувстват изоставени ».

От какво се нуждае италианската икономика в момента? Говори се дори за прехвърляне на пари директно на семейства.

«Редно беше да се помисли за малките предприятия и малкия бизнес и да бъдат успокоени, като им се даде например възможност за компенсации при съкращения. Освен това в средносрочен план основната тема е ликвидността. Спирането на ипотеките блокира една така или иначе вече кървяща рана. Всички мерки за предоставяне на ликвидност на банките и предприятията служат за запазване на пламъка, когато икономиката рестартира отново.

Интервю на Stefano Agnoli директорът на Енел (най-голямата електроразпределителна компания в Италия), Francesco Starace за италианското издание "Il Corriere della Sera", 22 март 2020г.

https://www.corriere.it/economia/aziende/20_marzo_22/enel-veloce-risposta-all-emergenza-rete-tiene-35mila-lavorano-online-0165080e-6bc7-11ea-8bdc-8d7efa0d8720.shtml

Превод: Кристина Ръжданова