Prof. Dr. Bhakdi - откриването на CoVID-19 в починалия, прави ли го убиец?


Броя на починалите от CoVID-19 според CSSE към Johns Hopkins University наближава към днешна дата 25,000 човека в световен мащаб.

Докато Китай започва бавно да се възстановява от кризата и да се връща към нормалния си живот. То държави като Италия и Испания изпадат в колапс под действие на стремглаво увеличаващите се случаи на заразени. Картината в САЩ от гледна точка на разпространение, не е по-различна, изпреварвайки дори броя регистриране в Китай.

В опасност ли сме да ни се случи същото, ако не наложим превантивни строги мерки?

Отговора на проф. д-р Бакди е, че да се прилагат такива крайни и драстични мерки, насочени към свеждане до минимум на риска от разпространяване на смъртоносен вирус от мъртвите, е просто лишено от логика.

Защо той смята така?

Известно е, че вирусът се разпространява много бързо, понеже е безобиден за заразени физически здрави индивиди и следователно те го разпространяват несъзнателно в популацията.

Заразения обикаля и заразява други, като в повечето случаи го прави без дори да го осъзнава. 

Но тук е изключително важно да разграничаваме добре причината и съвпадението при възникването на заболяване.

Грешно е да се приема, че щом вируса е открит в починалия, то той е причината за смъртта.
Но това се случва в Италия, Германия, в Испания и за съжаление по целия свят и води до катастрофална настояща ситуация в световен мащаб, която на моменти изглежда почти безнадеждна. 

Подобен е случая с 78-годишен пациент с терминален стадий на карцином на хранопровода, който почива в палиативното отделение на болницата в Шлезвиг-Холщайн в Германия. Няколко дни преди това, той е бил тестван за коронавирус, като положителната диагноза е съобщена след смъртта му и веднага влезе в германския списък на умрелите от CoVID-19, под номер 52.

За да се направи разлика между истинската причина и тривиалното съвпадение, ние се нуждаем от данни за предисторията, причината за смъртта и възможното участие на вируса. Данни които ние нямаме и би било много трудно, а в някой от случаите и невъзможно, да съберем за всички включени в списъка на умрели от коронавирус.

Но приемането, че понеже вирусът е открит, той е причината за смъртта, е крайно ненаучно и неприемливо.

Всичко това води до ужасяващи сцени и ситуации по цял свят, където хора не могат да се приближат и да бъдат близо до най-скъпите си, които лежат смъртно болни в болницата и копнеят да ги видят, а може би за последно, преди сетния си час. Но поради риска от разпространяване на смъртоносен вирус от мъртвите, те остават в изолация и си отиват напълно сами.

Но наистина ли CoVID-19 е убиеца?

Проф. д-р Бакди, отива още по-далеч като ни задава въпроса: А, можем ли да живеем с тази нечовешка мисъл? 

Можем ли?

Дали не дойде време да седнем и да помислим сериозно за цялата ситуация? Да поискаме да бъдат повдигнати въпросите, но честно и открито в пълна прозрачност!

Проф д-р Сухарит Бакди (Prof. Dr. med. Sucharit Bhakdi) е специалист по микробиология. Бил е професор в университета Йоханес Гутенберг в Майнц и ръководител на Института по медицинска микробиология и хигиена и един от най-цитираните изследователи в германската история.

 

Източник: https://www.youtube.com/channel/UCgjxQLDkeoa-uJu4sE0eNrg
Подготвил статията: Георги Анадолов