Коронавирус: възходяща траектория или сплескана крива? (графика)


Тъй като коронавирусът се разпространява бързо по света, траекториите на растеж на случаите започват да се различават между отделните страни. Според данни на Джон Хопкинс, събрани от уебсайта Worldometers, броят на случаите в САЩ и Испания нараства по-бързо в последно време. И двете страни регистрираха 100+ случая за първи път на 2 март. В случая с САЩ, официалните лица заявиха, че разширяването броя тествани лица е предизвикало увеличението на известните случаи от събота.

Италия, където в момента има повече от 60 000 случая и общественият живот е спрян, регистрира 100 + случая на 23 февруари, осем дни преди САЩ и Испания. Франция и Германия достигнаха над 100 случая съответно на 29 февруари и 1 март. Броят на заразените в двете страни изглежда нараства по-бавно, но отново, различния режим на тестване може да изкриви реалните числа на случаите.

Обединеното кралство, което до момента има по-малко от 7000 регистрирани случая, също има по-плоска траектория, въпреки че времето ще покаже дали тези числа показват цялата картина.

Колективната цел на страните е "изравняване на кривата" на инфекциите. Докато Южна Корея успя да стабилизира нарастването на броя, при около 9 000 случая - поради широко разпространените безплатни тестове (включително CoVID-19 drive-thru testing), карантинните мерки и използването на мобилната технология за обществена информация ( Китай е стабилизирал техния при около 80 000 случая ) , Южна Корея достигна 100 случая на 20 февруари и успя да излезе от стръмната възходяща траектория около 14 дни по-късно.
В случая с Китай 100 + случая бяха регистрирани за първи път на 20 януари, а карантинната и тестовата мярка успяха да пробият възходящата траектория на 12 февруари - за около три седмици и половина.


Къде се намираме ние?

България със своите 242 регистрирани към днешна дата случая на коронавирус, е много под кривата на разгледаните държави. Доближавайки се до показателите на Япония, от същия период, (в момента 35 дена след 100+ тя тя е с 1193 регистрирани случая), като там това се постига със спазването на строги социални норми и носене на маски.
Въпреки добрите показатели, на база останалите държави в Европейския съюз, това не може да ни успокоява, защото отново влияние тук оказва количеството проведени тестове.


Източник: www.statista.com
Изготвил материала: Георги Анадолов