На Световния ден на здравето с добрия пример, д-р Максимов


На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето по инициатива на Световната здравна организация, която е учредена на същата дата през 1948 година. В България честваме празника и като Ден на здравния работник от 1964 година.

Всяка година мотото на Световния ден на здравето акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото тази година е „Универсално здравно покритие: за всеки, навсякъде“.

Честит празник на лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването! 

На този светъл празник на здравния работник, искаме да използваме възможността да ви запознаем по-подробно с историята на един от добрите примери на млад човек, отдал цялата си страст и енергия в трупането на все повече знания и опит в това прозвище.

По-голяма част от вас го познават от работата му към нашата медия, с невероятните си задълбочени статии и становища по важни за всички нас въпроси и проблеми свързани с нашето здраве.

Той е човека който, напълно доброволно и добросърдечно отговаря на всяко едно запитване отправено, от вас читателите към нашата редакция. А за нас е гордост, да може да разполагаме с такъв специалист и човек, като част от нашия екип.

Кой е д-р Георги Максимов?

Д-р Георги Константинов Максимов е роден на 29 март 1984 г. в град София, България, в семейството на лекари от стар възрожденски род. Неговият баща Д-р Константин Максимов е виден български невролог, един от първите специалисти по епилепсия в България и пионер в тази област на науката и лечението. Неговата майка Юлия Максимова е медицински фелдшер и доктор по социална педагогика. В исторически план негови роднини са: Христо Максимов – създател на народното учителско движение; Ованес Саваджиян -  първият кмет на град Пазарджик, спасил града от опожаряване и населението му от избиване; Иван Иванов - един от първите капел-майстори след Освобождението на България, завършил консерваторията в Санкт Петерсбург; Ген. Васил Делов – виден български пълководец; Проф. Васил Златарски – виден български историк; Полк. Георги Максимов – преподавател във Военна Академия „Георги С. Раковски“ и част от Генералния щаб на българската армия, преди, по време на и след Втората световна война.

Д-р Георги Максимов учи последователно в 38-мо ОУ „Васил Априлов“ в град София; College et Lycée „Claude Bernard” – Paris 5; 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в град София; Faculté de Medicine „La Pitié-Salpêtrière“ към Université „Pierre et Marie Curie“ – Paris 6; Медицински университет – София. Дипломира се като магистър по медицина през 2010 г. в Медицински Факултет на Медицински университет – София с пълен отличен от всички държавни изпити, завършвайки 16 допълнителни специализирани курса в различни области на медицината. Участва активно в кръжока по невронауки към катедрата по Анатомия (под ръководството на Академик Д-р Владимир Овчаров, Проф. Д-р Адриан Палов, Проф. Д-р Димка Хинова-Палова и Проф. Д-р Камен Узунов) и кръжока по вирусология (под ръководството на Академик Д-р Ангел Гълъбов).

Д-р Георги Максимов получава няколко награди от национални и международни научни конгреси, една от които е за „Най-перспективен млад учен“. Най-високото му международно научно отличие е изключително престижната наградата „Khalifa“, с която той е награден при спечелването на второ място на Световния конгрес за студенти по медицина в Кайро, Египет, през 2006 г. През 2011 г. е финалист в националния конкурс „Famelab – Лаборатория за слава“, където печели наградата на Съюза на учените в България. Поканен е да изнесе няколко лекции по време на Европейската нощ на учените през 2011 г. и 2012 г. в Големия салон на БАН и Аулата в Ректората на Софийския университет „Св, Климент Охридски“.

Получаване на наградата от Съюза на учените в България през 2011 в националния конкурс „Famelab – Лаборатория за слава“

 


Този бележит млад учен участва в 5 научно-изследователски и специализационни проекти, в няколко различни направления на медицината, по линия на IFMSA: през 2006 г. и 2007 г. по Клинична и молекулярна онкология в Hospital Clinic de Universidad de Barcelona в Каталуния, под ръководството на Проф. Д-р Пере Гаскон; през 2008 г. по Невро-ендокринно-метаболитна физиология и патофизиология във Fukui University на провинция Фукуй в Япония, под ръководството на Проф. Д-р Такаши Хигучи; през 2009 г. по Клинична фармакология в „John P. Robarts Research Institute“ на University of Western Ontario в провинция Онтарио на английска Канада, под ръководството на Проф. Д-р Майкъл Рийдър; и през 2011 г. по Неврология, Детска неврология и Невро-онко-фармакология в McGill University в град Монреал и Université Laval в столицата на френска канада- град Квебек, под ръководството на Проф. Д-р Дийпак Камнасаран.

През 2017 се дипломира като „Отличник на випуска“ по магистърска специалност „Публична администрация и здравен мениджмънт“ с професионална квалификация „Магистър по администрация и управление“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в град София. През 2018 г. завършва два специализирани дипломатически курса – по „Етикет и протокол на Европейския съюз“  и „Публична дипломация и комуникационна политика на Европейския съюз“ в Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България. Научните му интереси са в областите на стратегическото ръководство, поведенческата психология, невронауките, здравният мениджмънт, социално-етично-дипломатическите отношение в обществото и т.н.

Д-р Георги Максимов е член на Съюза на учените в България, Българския лекарски съюз, Федерацията на научно-техническите съюзи, Европейската асоциация за химически и молекулни науки и др. Владее писмено и говоримо френски, английски и испански език. Цени изкуството на лекарската професия и стратегическото ръководство. Редовно посещава опера, балет и театър. В свободното си време спортува. Обожава комуникацията и да общува с различни хора.

Сами се убеждавате, че това е един страхотен млад човек, който не е само доктор, а спокойно можем да наречем и учен, който е гордост за своето съсловие и може да бъде пример за многото други младежи, които ти първа тръгват по неговите стъпки.

Честит празник от целия ни екип, д-р Максимов! Продължавайте да се развивате и нека Вашия завиден ентусиазъм и енергия да учите и споделяте своите знания с хората, никога да не секва! Благодарим Ви!

 

Подготвил материала: Георги Анадолов