Дарение за пловдивчани: болниците с ново оборудване за лечение на болни с Covid 19


Двете общински болници получиха животоспасяваща техника, дарение от „ВП Брандс Интернешънъл“ АД

 

Двете общински болници в Пловдив днес получиха щедро дарение, което ще им помогне в спасяването на пациенти с коронавирус. Само преди две седмици МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Св. Панталеймон“ бяха спешно трансформирани в лечебни заведения за прием на болни с COVID-19. Болниците бяха бързо снабдени с всичко необходимо, но най-сложно се оказа осигуряването на респиратори, които са скъпоструващи и липсват на пазара.

За да подпомогне  усилията на Община Пловдив и лекарите от двете болници, „ВП Брандс Интернешънъл“ - компанията правоприемник на „Винпром Пещера“ АД, днес дари два белодробни вентилатора за интензивни грижи от най-висок клас на МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Св. Панталеймон“.

„Искам да се обърна към лекарите и сестрите, санитарите и медицинските служители и да им благодаря, защото без тяхната отдаденост, няма как да съхраним живота и здравето на пловдивчани в условията епидемия“. С тези думи се обърна към медиците кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той отправи искрена благодарност към  „ВП Брандс Интернешънъл“ за щедрото дарение. „Такива жестове като днешния ни показват силата на солидарността,  дават ни надежда, че ще заедно ще се преборим и с тази беда, която ни сполетя“, заяви още кметът.

„От мое име и от името на Медицинския щаб искам да поднеса моите искрени благодарности на дарителите, на кмета на Пловдив Здравко Димитров, на всички лекари и медици на първа линия в борбата с COVID-19“, заяви и областният управител Дани Каназирева. Тя благодари и на екипите на двете на болници, както и на Медицинския областен щаб, който почти денонощно работи за преструктуриране дейността на лечебните заведения и за обезпечаването на лекарите и здравния персонал в болниците. „Нека сме единни – и като институции, и като хора, и като общество, и като бизнес, за да излезем заедно от тази ситуация“, призова областният управител.

Животоспасяващата апаратура ще бъде на разположение в отделенията за интензивно лечение към общинските лечебни заведения. Паралелно с това, дружеството предоставя безвъзмездно още 3000 предпазни маски и 80 висококачествени защитни костюма за многократна употреба, произведени в България. Даренията бяха приети от директора на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров и управителят на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ д-р Константин Сапунджиев в присъствието на финансовия директор на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД Димитър Бакалов, председателя на Общинския съвет инж. Александър Държиков и кметове на райони.

Инициативата е част от вече предприетите действия на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД в подкрепа на Националния оперативен щаб за справяне с епидемиологичната криза в страната. За целта акционерите на компанията отделиха 300 000 лв. под формата на медицинска апаратура и лични предпазни средства за 6 от най-нуждаещите се медицински заведения в Пловдив като най-необходимо към настоящия момент.