Световната здравна организация за COVID-19


На 31 декември 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) беше информирана за случаи на пневмония с неизвестен причинител, регистрирани в град Ухан, Китай. Като причина китайските власти определиха нов шам на коронавирус и беше наречен временно „2019-nCoV“.

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежките заболявания. Новият щам (nCoV) не е бил идентифициран по-рано при хора.

Държавите по целия свят засилиха надзора си, за да диагностицират бързо нови потенциални случаи на 2019-nCoV. Оттогава в Китай са установени повече случай на заразени с този вирус, отколкото случаите, внесени от други страни, включително Европейския регион.

СЗО публикува насоки за всички страни, включително как да се проследяват случайте на  заболелите, да се правят проби, да се лекуват пациенти, да се контролира инфекция в здравните центрове, да се поддържат правилните доставки и да се комуникира с обществеността.

Въз основа на наличната понастоящем информация СЗО не препоръчва ограничаване на пътуването или търговията. Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията за пътници в или от засегнатите райони включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане и избягване на близък контакт с всеки, който показва симптоми на респираторни заболявания.

 Работил по материала: Дима Симеонова

Източник:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov