Емоционален срив ни очаква след пандемията


10 години ще отстраняваме последствията

Интервю с доктор Цветеслава Гълъбова, директор на държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“

Психологическият шок ще е като след Втората световна война, каза пред “Труд” директорът на държавната психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова.

СЗО разработва стратегия срещу стреса.

 

    След пандемията от COVID-19 ни чака емоционална такава и тя ще бъде с грандиозни размери. Това заяви пред “Труд” д-р Цветеслава Гълъбова във връзка с разпространените първи препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за психическото и психосоциалното здраве на хората в най-засегнатите от коронавируса държави. В условията на разпространяващата се зараза и карантинните мерки кризата с пандемията от COVID-19 поражда огромен стрес, отбелязват от СЗО. И препоръчват заразените да не се наричат “жертви”, “семейства с COVID-19”, а “болните, които се лекуват от COVID-19”. Специалистите препоръчват и хората под карантина и страните с извънредно положение да търсят информация за коронавируса в определени часове на деня, а не постоянно.

    От СЗО препоръчват на работодателите да наемат психолози за работа със служителите и работниците. А тази мярка веднага трябва да се приложи към медицинските екипи “на първа линия”, както и с всички лица, които са изложени на най-пряка опасност от заразяване с COVID-19.

    “Да не видим след края едни емоционално-изпепелени хора, които ще бъдат с цинично и с бездушно отношение”, каза д-р Гълъбова по отношение на колегите си, които са в инфекциозните отделения у нас и в Европа."

“Кошмарен паралел ще направя, но ситуацията в момента за лекарите е като постулата в акушерството и гинекологията – когато трябва да се прави избор между майка и плод, спасява се майката, защото се приема, че тя дава живот. Така трябва да гледаме в момента на лекарите. Психологическият шок на всички хора след пандемията от коронавирус ще е по-страшен от този след Втората световна война”, каза още д-р Гълъбова. Директорът на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” посочи още, че страхът на хората от пандемията променя целия досегашен начин на живот, смисъл и ценности. И прогнозира, че за отстраняване на психологическите последици от сегашната ситуация ще са необходими 10 години.

“Дори и на най-силните им идва в повече в един момент, ние живеем в общество с достатъчно основание за стрес, панически атаки, посттравматични разстройства – всичко това след тази пандемия, която не се очертава да приключи до месец, ще окаже огромно влияние”, каза д-р Гълъбова.

Първите заключения на психолози и психиатри са, че хората трябва да приемат, че съхраняването на психичното здраве в този момент не е спринт, а маратон.

 

Източник на информацията:      

Биляна Веселинова, Ива Янакиева, публикувана в „ТРУД“ България на 17 Март 2020