Бременност в условията на извънредно положение


Женските консултации и COVID-19


Откакто беше обявено извънредното положение , една от първите заповеди , които издаде Кризисният щаб беше свързана с женските консултации и с тяхното прекратяване. Срокът за отмяната им беше обявен до 29.03.2020 г. С удължаването на извънредното положение, обаче тези рестрикции не бяха отменени , дори и бяха продължени до 13 май 2020г.
На 19 март, Министерство на здравоопазването пусна официално съобщение до всички бременни във връзка с разпространението на COVID-19:
• Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.
• В случай, че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано АГ звено.
• При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.
• При симптоми на COVID-19, без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани.
• Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.
• Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.
• Начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19, се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.
• Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.
• На бременните и родилките се препоръчва да спазват с още по-голяма строгост мерките за социална дистанция и висока лична хигиена, тъй като те са по-податливи към инфекции.
В интервю на д-р Таня Андреева , бивш министър на здравеопазването, акушер-гинеколог и доктор на медицинските науки, тя споделя следното за извънредното положение заради вируса и женските консултации:


- Някои бременни се оплакаха, че в последния месец и половина докторите им не са ги приемали на женска консултация. Казали са им да ходят само по спешност. Какво става в подобни случаи?

- Спешните случаи в акушерството са много ясни. Пише ги в учебници. В тези случаи се налага бърза намеса в лечебно заведение. Тук домашните посещения не биха помогнали, могат да бъдат само рутинни - за измерване на кръвно, например. Акушер-гинекологията е сложна материя и често има изненади. Всичко е въпрос на много добра организация. Пациентите могат да бъдат записване през достатъчно голям интервал, но феталната морфология не бива да се пропуска. За мен е много рисково в момента да бъде прекратен ранния биохимичен скриниг и феталната морфология. Разбираме, че е извънредно положението, но не можем да допуснем да се раждат увредени деца. Много е фин баланса между спазването на извънредното положение така че да не бъдат допускани други грешки, които за всяка жена и нейното семейство биха имали тежки последици.


- Какво ще посъветвате бъдещите майки, които вече са в последен стадий на бременността си?

- Първо ще посъветвам всички бременни да не се страхуват. Независимо от ситуацията, в която сме, животът ще продължи да се ражда. Взети са всички мерки, но бременните трябва да вярват на лекарите си. Да ограничават общуването максимално, както ще бъде и в болниците, когато ги приемат. Ще бъдат изолирани от целия друг поток. Всяка бременна жена има близки, които могат да идат до магазина и да пазаруват за нея. За бременните важи правилото като при възрастните хора – всеки близък да иде и да подготви багажа на бъдещата майка за болницата. Жените трябва да са наясно, че има дисциплина. Трябва да отбележим, че болшинството от хората в България спазват стриктно мерките и препоръките на щаба, който поне до момента, смятам, работи дисциплинирано и отговорно.

Какви изследвания покрива здравната каса при бременност ?
Здравната каса при бременност покрива 2 ехографа ( ултразвука) и 2 кръвни изследвания+ урина. Всеки следващ ултразвук се заплаща по предценка на лекуващия акушер-гинеколог. Задължителни лабораторни тестове в различните периоди на бременността:
– Пълна кръвна картина, кръвна захар, урина – на първия преглед, в пети и осми лунарен месец.
– Определяне на Резус фактор и кръвна група на майката – еднократно, ако не е правено вече по друг повод.
– Васерман, хепатит Б и ако вие желаете за Хив и два прегледа с ехограф – веднъж в началото на консултациите и повторно – между 16 гестационна седмица и 20 седмица на бременността.
– Цитонамазка
– Микробиология за патогенни микроорганизми в началото и в деветия месец
В първото изследване на кръвта се изследва :
1.ПКК
2.Глюкоза
3.СУЕ
4.Урина статус
5.Желязо
6.Хепатит Б, СПИН, СИФИЛИС
7.Кръвна група
8.Влагалищен секрет

Във второто изследване по здравна каса ( към 20-22 г.с.) се изследват:
1.Пълна кръвна картина
2.Кръвна захар
3.СУЕ
4.Урина
5.Желязо
Като се заплаща взимането на кръв, урина и секрет. Платените изследвания са : фетална морфология, която се прави препоръчително 20-22 г.с., както и биохимичен скрининг, ранен(12 г.с. ) и късен при необходимост в ( 16 г.с.), което изследва генетичната обремененост ( болест на Даун, Търнер и др.)

Разработил: Зорница Вълчева 


Източник : https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministerstvoto-na-zdraveopazvaneto-izgotvi-prepork/
Източник : https://dnes.dir.bg/na-fokus/tanya-andreeva-pred-dir-bg-zabranata-na-zhenski-konsultatsii-za-bremenni-e-greshka
Източник: https://bremennost.bg/izsledvaniq-pri-bremennost-po-zdravna-kasa.html