Тенденциите в разпрострнението на вируса - коментар от Проф. Слатински


9 април, 624 официално установени заразени.
Нарастването: 29 19 12 18 23 33 37 25 18 25 33 37 28 21 24 21 16 30 13
Напомням от статуса вчера.
Тенденцията, която е фаворит в моя математически модел прогнозираше за 9 април следното:
Установени заразени 631, те са 624.
Починали 27, те са 25 (засега няма съобщения за нови починали).
Общо заразени 2222.
За данните утре сутрин (т.е. за 10 април), тази тенденция прави следните прогнози:
Установени заразени 656.
Починали 29.
Общо заразени 2317.
Да уточня, че всички тези прогнози са направени на 2 април, когато бе втората критична точка на моя модел.
.
Кратък коментар в четири пункта:
1. Моята втора и „печеливша“ траектория на броя на заразените и починалите започва да изостава - в хубавия смисъл - от съобщените данни, това е все пак добра новина. Тази траектория си остава моя фаворитка до следващата критична точка на модела ми – 14 април.
2. Радваща за мен новина е, че президентът смекчи тона и даде назад от свирепите нападки срещу извънредните мерки. Това не го разглеждам като признание за пресоляване на манджата, а като постепенно налучкване на верния тон и разбиране, че когато обществото подкрепя извънредните мерки и се старае в по-голямата си част да ги спазва, не е най-доброто да всяваш недоверие в тези мерки. А иначе всеки от нас може да говори колко е по-добре човек да е щастлив, здрав, богат и сит, отколкото да е нещастен, болен, беден и гладен. Но е ясно – правителството продължава да бъде длъжник на обществото в усилията да се помогне на най-нуждаещите се прослойки в Бедата. Не като оправдание, а като частично обяснение за този факт е това, че гласът на най-страдащите от Бедата не се чува, заглушен от крясъците и воплите на прослойки, които – да, изпитват трудности, че кой не изпитва, - но не са все още на ръба, обаче в суматохата на раздаването на едни големи пари, изглежда печеливша е стратегията на бебето, което смята, че колкото по-силно плаче, толкова повече достъп до изтощената гръд на майката ще получи. Пък дори това да е за сметка на неговите близначета…
3. Суеверие ме спира, заедно с чисто човешкия страх да не можем да се радваме, когато ни задушават опасения, - да подскажа извода, идващ от последните данни: Мерките като че ли работят! Ние по официални данни се справяме сред отличниците на Европа! Сравнете факта, че докато някъде имат по 500 или 1000, или 1500, или 2000 починали на денонощие, у нас две денонощия нямаме починал (или само един). И всичките ни заразени – пу, пу, пу, пу – са общо 624, а хората някъде за четвърт денонощие правят същата бройка. При това – забележете – вече се правят по много повече тестове, което също е нещо, макар да е все още нещо, защото е повече от нищо, но не е нещото, което трябва да бъде! Затова, братя и сестри българи, стискане на зъбите му е майката и стискане на палци му е бащата на битката ни с Бедата!
4. За да получим по-адекватна картина, трябва да се изследват не само хора от първата линия на борбата (те трябва да се изследват!!!!!!!), но и гетата и социално слабите от критичните възрасти (които в един голям процент се обслужват – по магазини и аптеки – сами). Имаше в местния Кауфланд една връстничка на майка ми (а майка ми е на 85), с която те всеки ден си бъбреха докато напазаруват дребни неща. Е, майка ми не излиза от месец, аз си я гледам като писано яйце, а дъщерята и зет ми, които не са в чужбина, пък се грижат за мен с покупките, гледат ме мен като писано яйце. А тази възрастна приятелка на майка ми, предполагам, сама се обслужва – всички нейни са в чужбина или в други градове и села. И точно такива възрастни хора са множество, те щъкат ежедневно, на тях им кихат и кашлят из магазините и аптеките, те са първи приоритет на помощта от държавата и обществото, Църквата и NGO-тата. С други думи – масови тестове са нужни на два типа хора у нас – тези на първите линии и на онези на първите жертви на вируса (ако ги докопа) и пламне сред тях като пожар по времето на Нерон: гетата и възрастните самотни хора!
Източник: https://www.facebook.com/nikolay.slatinski, 10.04.2020