Оптимизираният модел на Проф. Слатински:следваща критична точка: 14 април

В своя предишен статус обясних защо започнах да губя вяра в държавата, обществото и гражданите по отношение на това, което ни предстои да преживеем в резултат от пандемия и поради каква причина у мен започна да взема връх съмнението в ползата да следя по моя математически модел ситуацията в страната.
Продължавам да мисля така и то с нарастваща тревога.

В същото време като отговорен човек, реших да оптимизирам своя модел след преминаването на неговата втора критична точка – 2 април.
Искам да ви запозная накратко с моите изчисления.

Най напред ето картината на нарастване на броя на заразените:
7 април, 581 официално установени заразени.
Нарастването: 29 19 12 18 23 33 37 25 18 25 33 37 28 21 24 21 16

Сега за моя оптимизиран модел.
Следващата негова критична точка е 14 април. Критична точка означава, че моделът ми тогава допуска различни избори на поведение на пандемията в България и към днешна дата той не е в състояние с относително приемлива степен на точност да даде сравнително достоверна информация какъв е най-вероятно изборът, който след преминаването през критичната точка ще направи тази злобна и злостна пандемия.

След 2 април аз очертах с оптимизиране (адаптиране) на модела и съответните пресмятания 4 възможни траектории. Две по-добри и две по-лоши.
Сега ще покажа как втората траектория (по-малко добрата от добрите) почти перфектно „познава“ официалните данни.
Ще изписвам по две числа – първото е съобщеният брой на официално установените заразени, второто е моята прогноза за тях, направена на 2 април.
2 април – 477 и 479
3 април – 498 и 499
4 април – 522 и 519
5 април – 541 и 540
6 април – 565 и 562
7 април – 581 и 584.
Да доживеем до утре, за да видим какво ще покаже моят модел. За утре той предвижда 607 установени заразени.

Да допълня, че по втората, „побеждаваща“ траектория по моя модел ето така се движат прогнозите за починали от вируса:
2 април – 14
3 април – 15
4 април – 17
5 април – 20
6 април – 21
7 април – 23.
Днес обявиха, че към вчерашия ден починалите са 23.
За утре прогнозата според печелившата засега втора траектория на модела ми е 25 починали.
Остана само да кажа, че според тази траектория всички заразени от вируса в България към 7 април са 2074 души. Можем да сравним това число с броя на официално установените заразени – 581.

И последно за днес.
Моят нарастващ песимизъм по отношение на опазването на извънредните мерки и „минаване тънко“ като щети в човешко здраве и човешки животи при пандемията се дължи преди всичко на това, че всички онези, които поради различни причини и мотиви са срещу строгите извънредни мерки и-или срещу тяхното стриктно спазване, така или иначе намериха своя високопоставен говорител, лидер на тяхното мнение и отношение към извънредните мерки и безусловното им спазване.
Убеден съм, че този техен толкова високопоставен говорител не мисли само и точно като тях, а е воден от държавнически подбуди – така, както разбира тези подбуди и своята отговорност към обществото. Но едно са добрите намерения – друго, ефектът от тях.
Добрите намерения могат да водят към по-добро държавата, обществото и гражданите. Но те могат да асфалтират пътя към ада на испанско-италианския вариант. Това е жесток вариант и за Испания, и за Италия. Но за България той ще бъде убийствен.
Ние няма да понесем като обществени и индивидуални финанси и като здравна система и психическо здраве 2-3 седмици у нас да се заразяват (официално) на ден по толкова, колкото сега са общо за един месец, т.е. по 580, а да умират на ден по 2 пъти повече, отколкото са починалите за този месец общо, а те са засега „едва“ 23.
Ето защо като по-възрастен и повече книги прочел и написал от нашия президент и нашия премиер взети заядно, аз мога само да апелирал към тях с нарастваща тревога и разкъсващо ме опасение:

Моля Ви, г-н Президент и г-н Премиер,
Спрете тази Ваша братоубийствена война, престанете да воювате помежду си за сметка на България, обществото и гражданите!
Търсете в разговоряния, преговаряния и договаряния онова, което Ви обединява, и не навирайте в очите, душите и сърцата ни онова, което Ви разделя!
Не сте намерили точното време за такава безсърдечна по отношение на днешните предизвикателства, рискове, опасности и заплахи вражда.
Намерете диалога, защото не 2, а и 100 монолога не правят 1 диалог, за да намерим решението как и извънредните мерки да работят за България, и държавата – тази, на която сте Президент и Премиер, - работи за най-пострадалите от суровостта на тези мерки.
Не знам дали все още Съединението прави Силата, но знам, че днес и сега Разедининеието Ви прави Слабостта – слабостта на България, на българското общество и българските граждани.
Така, както сте я подкарали с рогата напред върху тънкото мостче на българското ни оцеляване от пандемията, не само Вие ще се сринете в бурните талази на Бедата, но ще завлечете в тях заедно с Вас и българския народ, чиито държавен глава и министър-председател сте в момента.
В момента Вие не сте просто и само Румен Радев и Бойко Борисов. Вие – извинете, че Ви напомням тази банална и жизнено важна истина – сте Държавният глава и Министър-председателят на България. На нашата обща България, която вие с Вашите добри намерения ще тласнете към катастрофа, каквато тя никога не е преживявала!

Източник: Проф. Слатински- фейсбук, 08.04.2020 г.

https://www.facebook.com/nikolay.slatinski