Министъра на финансите може да е корумпиран, но властта не трябва да бъде!


Опитвам се да си пропомня, но не успявам - няма друг министър за всичките 30 години от началото на Прехода и досега, който за толкова дълго време по толкова драстичен начин да е нарушил толкова много пъти толкова различни морални, нравствени и етични принципи и ценности, колкото сегашният финансов министър!
И най-невероятното е, че това не предизвиква политическа криза у нас...

Някой може да каже - нима на Запад не се случват подобни неща?

Първо, в такова ужасно количество по толкова уродлив начин там не се случват.

Най- добрите български стоки Второ, ако нещо, приблизително равно на 1% от това, което се случва у нас с финансовия ни министър се случеше на Запад, там той моментално би бил отстранен от премиера и завинаги изхвърлен от политиката от обществото.

Защото в демократичните, в нормалните държави всеки властник може да бъде и корумпиран, и нагъл, и безпринципен, и безскрупулен, но такава не може да бъде властта. Затова там я няма омертата и го няма това, което руската мафия нарича круговая порука, сиреч един за всички, всички за един.

Там пипнат ли те, че си корумпиран, или нагъл, или безпринципен, или безскрупулен, ти изхвърчаш незабавно, оправяш се сам, никой няма да ти помага, никой няма да се застъпи за теб. Тъй като всеки властник може да бъде и корупмиран, и нагъл, и безпринципен, и безскрупулен, но властта не може да бъде такава.
Иначе какво става с демокрацията, с нормалността на държавата, ако властта е такава - корумпирана или нагла, или безпринципна, или безскрупулна?!

Ако финансовият ни министър продължава да бъде финансов министър след всичките тези години на скандали, в които постоянно се оказва замесен, то оттук ще следва само едно - България не е демократична, не е нормална държава.
Защото в демократичната, в нормалната държава не само властта не може да бъде замесена в безброй подобни скандали, но и нито един участник в нея не може.

Източник: Фейсбук стената на проф. Николай Слатински

https://www.facebook.com/nikolay.slatinski